Прихід весни в Україні пов'язаний з пам'ятними днями – спомином видатного українського митця, поета, художника, мислителя і громадського діяча Тараса Григоровича Шевченка.

Серед заходів, проведених 9 березня та присвячених 207-й річниці від дня народження великого сина українського народу – тематична лекція «Постать Тараса Шевченка в сучасному багатовимірному культурологічному просторі», прочитана для студентів, які навчаються за спеціальністю «Право». Присутні стали учасниками вікторини: відповідали на запитання про життя та творчий доробок Кобзаря, перевіряли свої знання, разом пригадували незрівнянну, величну творчість поета.

Першокурсники, майбутні фахівці з Управління повітряним рухом; Аеронавігаційного забезпечення та планування польотів; Аварійного обслуговування та безпеки на авіаційному транспорті; Технічного обслуговування та ремонту повітряних суден і авіадвигунів взяли участь у курсантській конференції «Тарас Шевченко – володар у царстві духа». Були виголошені доповіді-презентації:

- «Шевченкові уроки свободи»;

- «Творчість Тараса Шевченка і сучасні геополітичні виклики»;

- «Переоцінка стереотипу “поета-пророка” в українських візуальних мистецьких практиках останніх десятиліть»;

- «Близькі й далекі світи Тараса Шевченка»;

- «Таємна історія поета, який став історією»;

- «Т.Г. Шевченко – геній національного Відродження»;

- «Гайдамаки» Тараса Шевченка як віха розвитку національної самосвідомості»;

- «Митець милістю божою: малярська спадщина Тараса Шевченка»;

- «Тарас Шевченко і народна пісня»;

- «Кобзар у монументальному мистецтві за кордоном»;

- «Зарубіжна Шевченкіана».

У цікавих, змістовних виступах курсантів Кобзар постав людиною, в якій зійшлися народні розум, почування та сподівання. Доповідачі підкреслювали, що Шевченко належить до тієї плеяди корифеїв світової культури, які, піднісшись над конкретикою свого часопростору, стали сучасниками для кожної історичної епохи. Свої промови виступаючі проілюстрували цитатами праць дослідників Кобзаревих текстів.

Емоційним підсумком конференції стало декламування курсантами своїх улюблених творів Шевченка. Вибір поезій для читання був різноманітний: від інтимної лірики до його патріотичних творів. Кожен з курсантів стільки душі вкладав у виконання! І чи не вперше почули учасники конференції «Заповіт» Т. Шевченка у перекладах монгольською та азербайджанською мовами. Іноземні курсанти-читці вразили чудовим хистом і літературним смаком.

Учасники заходу ознайомились з матеріалами постійно діючої в Академії музейної експозиції «Великий син великого народу».

З нагоди Шевченківських днів у спеціалізованій аудиторії «Історія української культури» розгорнута тематична виставка «Єднаймо душі словом Кобзаря». Тут представлена Шевченкіана із колекції Ф. М. Шабали, подарована Музейному комплексу історичного краєзнавства ЛА НАУ його донькою – професоркою Національного авіаційного університету Тетяною Шмельовою. Пані Тетяна передала до фондів музею унікальну колекцію, зібрану її татом – малюнки і понад 100 книжок (твори Т Шевченка та різноманітні дослідження його творчості). Виставка вшановує й популяризує серед студентства Академії особистість Т.Г.Шевченка, яка виходить за межі національної культури.

Хочеться сподіватись, що ці та інші заходи наближають нашу молодь до розуміння художнього космосу Кобзаря. Бо осягнути повною мірою феномен Тараса Григоровича непросто хоча б тому, що в його постаті поєднана величезна кількість іпостасей, його таланти – воістину незмірні, а короткий життєвий шлях – короткий лише за кількістю років, але дуже довгий, якщо його вимірювати діями і вчинками. Він не вписувався в рамки свого часу, тому що завжди ішов попереду його. Не мав страху і не запобігав перед авторитетами, не плазував, не просив. Його сила волі, наполегливість, вміння бачити світ під власними кутами зору, помножені на талант і працелюбність, явили світові в його особі володаря слова і духа.

Геній Кобзаря увінчав столітні прагнення українців жити в єдиній незалежній державі, відродити почуття єдності і спрямувати націю до побудови своєї держави. Назвавши його «національним Пророком», Пантелеймон Куліш цим визначив його значущість для українців.

Творча спадщина Тараса Шевченка– це надбання не лише українського народу, а всього людства.

Ірина Романько
доцент кафедри професійної педагогіки та
соціально-гуманітарних наук