24 березня першокурсники Льотної академії відвідали унікальний Музей, один із найкращих в Україні, присвячених російсько-українській війні. Експозиція розповідає про історію та традиції славетного 3-го окремого полку, про Героїв-спецпризначенців.

Оглядову екскурсію провів військовослужбовець полку (через вимоги секретності знаємо лише його ім’я – Сергій), який неодноразово виконував найскладніші бойові завдання в зоні АТО/ООС.

Перші три зали музею – історія виборювання Україною своєї незалежності: «Українська Народна Республіка», «Холодноярське повстання» та «Друга світова війна» (експонати про два виміри цієї війни – українці у лавах радянської армії та Української Повстанської Армії).

Та найбільша частина експозиції присвячена участі бійців полку в Антитерористичній операції на сході України: завдання в Криму ще до його окупації, бойові дії в Іловайську, Дебальцевому, під Савур-Могилою, оборона стратегічно важливих складів з озброєнням в Бахмуті та інші гарячі точки на Донбасі.

В залах представлені автентичні експонати, трофеї, привезені із зони бойових дій. Потужні патріотичні почуття викликав відеосюжет, у якому гурт «Широкий лан» заспівав пісню, що стала для спецпризначенців гімном 3-го полку.

Донецький аеропорт – символ героїчного спротиву громадян України значно переважаючим силам східного агресора. Тема «кіборгів» – це тисячі матеріалів, відеофільмів і спогадів. Але особливо зворушливо почути розповідь від безпосереднього учасника тих подій. Курсанти – майбутні авіатори, затамувавши подих, слухали Сергія, який разом зі своїми побратимами захищав Донецький аеропорт понад півроку…

Далі маршрут екскурсії привів нас до зали пам’яті. На стіні спалахують як зірки світлини загиблих бійців полку, що віддали своє життя під час бойових дій на сході країни.

На завершення екскурсії курсанти академії висловили свої враження від побаченого та почутого: «…Доземний уклін вам, ВОЇНИ, за ваш подвиг, важку ратну працю. Від туги за полеглими Героями щемить душа, у серці гордість за Велетнів духу, Титанів, які тримають на собі нашу українську землю, захищаючи від російської агресії. Непереборною є віра: якщо такі захисники на варті, то у ворожім двобої Україну не здолати. Наша волелюбна Батьківщина буде мирною та квітучою! Слава Героям!»

Ірина Романько
доцент кафедри професійної педагогіки та
соціально-гуманітарних наук