Кропивницький не часто стає місцем проведення наукових заходів міжнародного масштабу. Тому на увагу фахівців, науковців, громадськості безперечно заслуговує захід, якій відбувся в нашому місті на початку квітня.

1 квітня 2021 року в Льотній академії Національного авіаційного університету відбулася вже VІІ Міжнародна науково-практична конференція «Теоретичні і прикладні напрямки розвитку туризму та рекреації в регіонах України», присвячена 70-річчю утворення Льотної академії. Конференція пройшла в змішаній формі (оф-лайн + он-лайн).

В програмі роботи конференції відбулося пленарне засідання, присвячене нагальним проблемам розвитку туризму в регіонах України, робота наукових секцій за напрямками «Туризм і авіація», «Економічні проблеми, менеджмент та маркетинг в туризмі», «Географія туризму та рекреації», «Теоретичні, методичні та організаційні основи спортивного туризму та активної рекреації», «Психолого-педагогічні аспекти туризму та рекреації, підготовка фахівців з туризму», «Екологічні аспекти туризму та рекреації», «Індустріальний туризм», «Краєзнавчий туризм».

Конференція викликала широкий резонанс у наукової спільноти України – найбільший за всі роки її проведення, що є свідченням підвищенної актуальності вирішення проблем, що постали перед туристською галуззю. До участі в конференції представили 69 доповідей більше 100 науковців та туристів-практиків з Києва, Львова, Харкова, Одеси, Миколаєва, Тернополя, Чернівців, Житомира, Умані, Кривого Рогу, Переяслава, Мелітополя, Старобільська, Славути а також з Австралії, Білорусі, Італії, Туреччини. Серед учасників конференції 13 докторів наук та 48 кандидатів наук, велика кількість туристів-практиків.

Кропивницький представляв широкий загал науковців Льотної академії Національного авіаційного університету, а також національного технічного університету, державного педагогічного університету ім. Володимира Винниченка, фахівці туризму обласного центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді, обласного краєзнавчого музею.

Учасники конференції в своїх доповідях намагалися дати відповіді на нагальні питання щодо розвитку туризму в умовах глобальної пандемії коронавірусу. Як зазначив організатор конференції, доктор географічних наук, завідувач кафедри туризму та авіаційних перевезень О.В. Колотуха – конференція засвідчила про зміну вектору світового та національного туризму на 180 градусів від масових виїздів на міжнародні курорти на подорожі в середині країни, рідним краєм. А це потребує більш ретельного дослідження власних рекреаційно-туристських ресурсів. Як відповідь на ці глобальні виклики стало створення науково-дослідної лабораторії проблем інноваційного розвитку регіонального туризму при кафедрі туризму та авіаційних перевезень. Лабораторія покликана забезпечити науково-методичний супровід вирішення проблем інноваційного розвитку регіонального туризму, в першу чергу, для нашої області, вирішити питання повноцінного оздоровлення учнівської та студентської молоді саме в нашому регіоні.