14 квітня 2021 року в Льотній академії Національного авіаційного університету відбулася 41 Всеукраїнська науково-практична конференція молодих учених, курсантів та студентів «Авіація та космонавтика: напрями інноваційного розвитку», присвячена Всесвітньому Дню авіації і космонавтики.

У роботі конференції брали участь понад 90 учасників. Конференція проходила в онлайн - форматі.

Начальник Льотної академії НАУ Олександр Чумак привітав усіх, хто знайшов можливість долучитися до конференції та побажав науковцям конструктивної роботи і нових здобутків.

«Наша зустріч особливо важлива в складних умовах, що пов’язані з карантинними обмеженнями, надзвичайно актуально продовжувати наукові дискусії, обмін думками та досягненнями, співпрацювати для подальшого розвитку науки.

2021 рік є знаменним для авіації та космонавтики: 60 років з дня першого польоту людини у космос, крім того, в цьому році ми відмічаємо 70-річчя створення нашого славетного навчального льотного закладу»,- зазначив Олександр Чумак.

Начальник Льотної академії впевнений, що конференція надасть новий імпульс подальшому розвитку наукової думки у напрямах інноваційного розвитку авіаційно -транспортної системи.

До організаційного комітету конференції долучилися науковці з Національного авіаційного університету, Харківського національного університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба, Центральноукраїнського національного технічного університету, Білоруської державної академії авіації.

Конференція, відповідаючи на вимоги часу та науково-технічного прогресу, постійно розширює коло наукових напрямів, що охоплюються дослідженнями учасників -науковців. Учасники конференції представили свої доповіді на пленарному засіданні та на робочих засіданнях секцій, які були проведені в режимі онлайн. 

Вісімнадцять секційних засідань відбулися за наступними напрямами:

інноваційні підходи та технології моніторингу та профілактики безпеки польотів на авіаційному транспорті; новітні підходи до розробки та льотної експлуатації повітряних суден; перспективи розвитку аеронавігації та аеронавігаційного забезпечення польотів; англомовне забезпечення інноваційної діяльності в авіації;

тенденції розвитку та автоматизації управління повітряним рухом; інноваційні підходи до аварійно-рятувального забезпечення польотів та авіаційної безпеки; комп’ютерні технології контролю технічного стану та ремонту повітряних суден; безпілотні літальні апарати та авіаційні робототехнічні системи; авіоніка сучасних повітряних суден; інформаційні системи та технології на авіаційному транспорті; екологічні проблеми авіаційного транспорту; правове забезпечення міжнародної авіаційної діяльності; інноваційні технології менеджменту міжнародних авіаційних перевезень; інноваційні технології менеджменту туристичної індустрії; проблеми сталого розвитку туризму та авіаційного транспорту; інноваційні освітні технології в професійній педагогіці та соціально-гуманітарній підготовці авіаційних фахівців наступного покоління; історія світової та української авіації; технології STEM-освіти та фізико-математична підготовка авіаційних фахівців; використання сучасних тренажерних систем та комплексів в формуванні психофізіологічної надійності авіаційних фахівців наступного покоління.

Учасники конференції презентували цікаві доповіді на актуальні теми, зокрема: «Визначення предметної області електронного засобу навчання з вибору запасного аеродрому», «Підвищення маневреності бічного руху безпілотного літального апарату», «Напрями вдосконалення державної політики забезпечення безпеки польотів повітряних суден цивільної авіації», «Проблеми, що пов’язані із забезпеченням польотів дистанційно пілотованих повітряних суден», «Використання та оцінка адекватності еталонних моделей суб’єктів навчання», «Проблеми впливу форс-мажорних обставин на індустрію гостинності», «Вплив авіаційного транспорту на розвиток міжнародного туризму в Україні» та ін.

Презентовані курсантами та студентами наукові доробки отримали схвальні відгуки науковців. Матеріали 41 Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих учених, курсантів та студентів «Авіація та космонавтика: напрями інноваційного розвитку», будуть опубліковані і розміщені в електронному форматі на вебсайті Льотної академії НАУ.

Бажаємо новій ґенерації науковців подальших успіхів на теренах науки!