Історія нашого льотного навчального закладу розпочалася у 1951 році із створення у м. Кропивницький (тоді Кіровоград) Кіровоградського військового авіаційного училища льотчиків.

Згідно директиви начальника Генерального штабу Радянської Армії та наказу командуючого дальньоїавіації в лютому-березні 1951 року в було створено військове авіаційне училище льотчиків дальньої авіації. Його очолив генерал-майор А.Г. Мельников. Розпочалася історія закладу з трьох навчальних полків і трьох батальйонів аеродромного обслуговування. Училище здійснювало підготовку на літаках Як-18 із подальшим переходом на Ил-4, Ли-2, Ил-28. До 1954 року льотчиків навчали на літаку «Ил-4», бомбардувальник часів війни, а після – на новому літаку Іллюшина «Ил-28». На той часи це був дуже ефективний турбореактивний літак, великою швидкістю та бомбовим навантаженням. 

За роки свого існування училище здійснило 5 випусків та підготувало для військово-повітряних сил близько 2200 льотчиків, серед яких багато відомих постатей. Серед них – Ігор Петрович Волк. Заслужений льотчик - випробувач, який випробував десятки типів літаків. У 1984 році виконав політ у космос, удостоєний звання Героя. Окрім того, він готував групи льотчиків-випробувачів для польотів на багаторазовому космічному  кораблі  «Буран».

У 1959 році училище підвищило свій статус до вищого навчального закладу, але в цей час відбувався процес скорочення  Збройних сил СРСР, тож проіснував він недовго. Натомість у 1960 році на його базі організували новий навчальний заклад – Кіровоградську школу вищої льотної підготовки.

(Далі буде…)