9 лютого 2022 року курсанти 183 н/г факультету ЛЕ та ОПР Олександр Скиба та 103 н/г факультету ЛЕ та ОПР Дмитро Січкар під керівництвом інженера з експлуатації безпілотних літальних апаратів Володимира Барвінка в польових умовах провели перше випробування прототипної моделі літака з двома БПС-двигунами.

Модель було створено в лабораторії безпілотних літальних апаратів (кафедра інформаційних технологій). Конструкцію літака зроблено з надлегких та композитних матеріалів. Над проектом працювали з великими карантинними перервами – рік. Проте, за словами розробників, відкидаючи ці перерви, та за наявності усіх комплектуючих, матеріалів, інструментів, знань із даної предметної області всі роботи можна виконати за декілька тижнів.

Літак піднявся в небо з першої спроби, за два вильоти протримався у повітрі 8 хвилин. Прототип планується використовувати для тестування різних систем та параметрів польоту подібних літальних апаратів. Модель може використовуватися також і для відпрацювання практичних навичок операторів БПЛА, які бажають навчитися літати на БПЛА типу «літак». Бажаючі долучитися до процесу розробки та випробовування моделей можуть звертатися на кафедру інформаційних технологій.

Конструювання БПЛА та їхні випробовування – це один з напрямів роботи лабораторії безпілотних літальних апаратів. Крім того, тижнем раніше стало можливим провести попередній підготовчий етап щодо реалізації експерименту дисертаційної роботи з обльоту світлосигнального обладнання аеродрому «Кіровоград» з використанням безпілотних технологій (аспірантка Катерина Долгоєрова, науковий керівник к.т.н., доцент кафедри інформаційних технологій Людмила Джума).Програмне забезпечення та відповідне оснащення лабораторії, навики роботи з різними типами БПЛА інженера з експлуатації безпілотних літальних апаратів Володимира Барвінка дозволили здійснити пробний виліт БПЛА Phantom 4 Advanced з метою відпрацювання схем обльоту й різних методів картографування об’єктів та місцевості. 

За інформацією завідувача кафедри інформаційних технологій, доцента
К. Суркової, доцента кафедри інформаційних технологій Л. Джуми,
аспіранта, К. Долгоєрової