Співпраця між Інститутом проблем штучного інтелекту та Льотною академією НАУ розпочалася минулого року. Партнерські стосунки між нашими закладами продовжують логічно розвиватися.

Директор Інституту проблем штучного інтелекту МОН України, член-кореспондент НАН України, Заслужений діяч науки і техніки України, доктор технічних наук, доктор богослов’я, професор Анатолій Іванович Шевченко та начальник академії, доктор технічних наук, професор Сергій Миколайович Неділько підписали Угоду про співпрацю між установами. І одразу взялися до реалізації спільних проектів.

24 березня 2017 року Анатолій Шевченко взяв участь у семінарі-круглому столі, що відбувся у Льотній академії НАУ, де обговорювалися перспективи співпраці у сфері наукових досліджень, пов’язаних з використанням безпілотних літальних апаратів. Анатолій Іванович звернув увагу присутніх на актуальні сфери застосування дронів та розповів про основні запити суспільства, які можуть бути задоволені за допомогою безпілотників.

Сергій Неділько запропонував розглянути можливості реалізації спільних проектів та наголосив, що невдовзі дрони увійдуть у всі сфери нашого життя і вже зараз треба замислюватися над тим, щоб готувати кваліфікованих операторів.

Заступник начальника академії з навчально-наукової роботи Дмитро Миколайович Обідін проаналізував потенційні напрямки співпраці та ресурсні можливості академії у їх реалізації.

Завідувач кафедри інформаційних технологій, кандидат технічних наук , доцент Віталій Миколайович Неділько розповів про те, як інноваційні технології можуть полегшити і прискорити роботу по пошуку і порятунку людей. Зокрема, про можливості використання групи дронів у діяльності рятувальних волонтерських загонів.

Детальніше про Центр безпілотних літальних апаратів розповів його керівник, кандидат технічних наук, доцент кафедри фізико-математичних дисциплін Юрій Григорович Ковальов.

Про цілий комплекс ще не вирішених проблемних питань, пов’язаних із сертифікацією та правилами безпечного використання дронів розповів пілот-інструктор Олександр Дмитрович Коновалов.

В ході обговорення поставлених завдань учасники семінару визначилися з пріоритетними напрямками роботи та домовились про подальші кроки співпраці.

Олена Ковальова