Кафедра професійної педагогіки та соціально-гуманітарних наук веде постійний пошук нових ефективних форм і методів впливу на курсантів академії – молодих громадян нашої держави щодо їх патріотичного виховання.

Одним із пріоритетних завдань освіти сучасної України є виховання громадянина-патріота, готового самовіддано розбудовувати Україну як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу, дбати про її національну безпеку, сприяти єднанню українського народу, громадянському миру і злагоді в суспільстві. Особливого значення в наші дні набуває питання оптимізації героїко-патріотичної роботи серед студентської молоді.

Досвід свідчить, що формуванню цілісної історичної свідомості сприяє поєднання вивчення історії та культури України з історією рідного краю. Саме такий підхід дає можливість відповісти на запитання: Хто ми? Чиї ми діти? Яких батьків?

На допомогу приходить краєзнавство – один із найважливіших і наймогутніших чинників навчання, виховання й розвитку особистості, очищення суспільства.

Екскурсії є наймасовішою формою краєзнавчої роботи, оскільки створюють правильне відображення минулого, безпосередньо пов’язують знання про нього з конкретними історичними речами, пам’ятками.

Курсанти-першокурсники факультетів обслуговування повітряного руху, льотної експлуатації та менеджменту нещодавно відвідали обласний краєзнавчий музей, ознайомились з багатьма його експозиціями: Археологічна минувшина Кіровоградщини;  Заселення краю; Розвиток краю у XIX столітті; Промисловість краю; Місцеве самоврядування Кіровоградської області; Від УНР до УРСР; Кіровоградщина у роки Другої світової війни; Володимир Винниченко. Повернення; Колекція Олександра Ільїна.

Проходячи виставковими залами, курсанти ознайомились з процесом розвитку суспільства на території краю від глибокої давнини до наших днів.

Особливе зацікавлення викликала археологічна колекція, колекція холодної зброї, етнографії, виробів із порцеляни.

 Курсанти висловили свою вдячність співробітникам музею за вражаючу експозицію.Це – унікальний для нашого краю музей, унікальний своїм задумом, чудово втіленим.

“ Пізнай себе, свій рід, свій народ, свою землю, – і ти побачиш свій шлях у майбутнє ”, – ці слова Григорія Сковороди для кожного покоління залишаються актуальними, бо тільки через пізнання себе і отчого краю відкривається розуміння свого місця у суспільстві.

Доцент кафедри професійної педагогіки

та соціально-гуманітарних наук

Ірина Романько