Завдяки партнерським стосункам, що утворилися у Льотної академій НАУ з Міжнародним фондом соціальної адаптації та при сприянні його президента Володимира Рубцова, а також університету «Nord» Королівства Норвегії стало можливим реалізація проекту UKR-16/0020 Join SAR Ukraine, в рамках якого норвезькі колеги діляться досвідом пошуково-рятувальних робіт. Адже система пошуку та порятунку у Норвегії є зразковою не лише для України, а й для багатьох європейських країн.

Норвезька делегація вже приїздила до Льотної академії, щоб вивчити наш досвід та можливості. Після того фахівці Льотної академії, Управління ДСНС Кіровоградської області та патрульної поліції міста Кропивницький їздили до Норвегії, де пройшли семінар навчання з пошуку та порятунку у місті Будо.

За результатами Льотна академія взяла на озброєння багато технік та методик у навчанні та підготовці рятувальників та науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації. Так, до навчальних планів всіх спеціальностей та спеціалізацій введені методичні розробки, що їх надали норвезькі колеги. Також за результатами поїздки її учасники приготували стенд-виставку для академічної громади. Завдяки стажуванню викладачі, аспіранти, студенти та курсанти академії побачили нові, додаткові можливості для використання у навчальному процесі комплексу тренажерів.

Фінальним акордом першого етапу проекту 20 квітня 2017 року став візит норвезьких колег до Льотної академії для підведення підсумків спільної роботи та обговорення подальших планів. До складу норвезької делегації увійшли: Фруде Нільсон  - професор університету Норд (Норвегія); Бент-Уве Ямтлі  -  генеральний директор  Об’єднаного рятувального координаційного центру Північної Норвегії , Ор’ян Делбек  - провідний фахівець  Об’єднаного рятувального координаційного центру Північної Норвегії, Улов Бьордас - провідний фахівець  Об’єднаного рятувального координаційного центру Північної Норвегії.

В рамках візиту відбувся семінар-нарада по плануванню подальшої діяльності за проектом таспільні навчання із запровадженням норвезького досвіду координації різних пошуково-рятувальних служб, у яких взяли участь курсанти Льотної академії НАУ спеціалізації «Аварійне обслуговування та безпека на авіаційному транспорті» всі вони в тому числі є членами Громадської Організації «Український пошуково-рятувальний волонтерський загін», також волонтери загону швидкого реагування Червоного Хреста (90% яких також є курсантами ЛА НАУ), представники управління Державної служби надзвичайних ситуацій Кіровоградської області, представники Патрульній поліції м. Кропивницький, Територіального медичного об’єднання Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Кіровоградській області та Кіровоградської обласної федерації кінологічного спорту. Норвезькі фахівці високо оцінили професіоналізм наших рятувальних служб та волонтерських загонів та запевнили, що зацікавлені у подальшій співпраці.

Також у рамках візиту норвезькі колеги взяли участь у відкритті документальної виставки «Визначні рятувальники минулого та сьогодення» та вручили Сертифікати про навчання представникам Льотної академії, Управління ДСНС та патрульної поліції, що брали участь у семінарі – тренінгу в Норвегії наприкінці січня цього року.

Олена Ковальова

Фото Христина Кожа