У червні доктор технічних наук, професор, начальник Льотної академії Національного авіаційного університету, почесний громадянин нашого міста Сергій Неділько святкує 60-й День народження.

Академія, а тоді ще Кіровоградське ЛШУ ЦА, стала рідною для Сергія Неділько у 1974 році, коли він вступив на диспетчерське відділення. Усе життя Сергія Миколайовича пов’язане з авіацією, а з 1987 року його другою домівкою стає «льотка». Завідувач кафедри обслуговування повітряного руху, директор інституту аеронавігації, перший проректор з навчальної та наукової роботи, виконуючий обов’язки ректора, ректор академії. Кожен крок надавав нового досвіду та знань і переконання, що обраний шлях невипадковий.

Він знаходить час, сили та бажання на все: управління академією, керівництво науковою роботою аспірантів та спеціалізованою вченою радою по захисту дисертацій, участь у міжнародних проектах, запровадження інновацій та самоосвіту.

Сергій Миколайович активно долучається до громадських проектів, пов’язаних з розвитком авіації. У 2017 році він обраний заступником голови Громадської ради Державіаслужби України та став головою постійної комісії з питань підготовки кадрів, аеронавігації та безпілотних літальних апаратів. Як начальник аеродрому «Кіровоград», він докладає максимум зусиль, щоб відновити транспортні авіаперевезення в області. Хоча, це не просто позиція начальника аеродрому, скоріше – це позиція патріота Кіровоградщини. Він впевнений, що початок авіаруху тягне за собою інвестиції та розквіт області.

Також Сергій Неділько увійшов до комісії по впровадженню дуальної освіти, що працює при Міністерстві освіти і науки України. Теоретичні знання і первинні навики курсант повинен отримувати у навчальному закладі, а практику польотів –у авіакомпанії, де працюватиме, на тих літаках, які буде експлуатувати, впевнений Неділько. Це значно прискорює підготовку і підвищує її якість. Особливо в сьогоднішніх реаліях, у період бурхливого розвитку авіації, коли існує проблема нестачі авіаційних кадрів.

Начальник академії розуміє, що сама атмосфера академії має надихати курсантів опановувати романтичну, відважну та затребувану професію пілота. Тому в академії за його ініціативи та підтримки створено чимало куточків, що нагадують про славетну авіаційну історію нашого краю, про героїв, чиє ім’я викарбуване золотими літерами в історії авіації.

«Друге життя» отримали літаки, які чесно та вправно відслужили своє у небі України, а тепер є експонатами Алеї авіаторів. Сергій Миколайович став ініціатором створення скверу імені Івана Кожедуба, льотчика-винищувача, тричі Героя Радянського Союзу, який першу зірку Героя отримав саме за звільнення Кіровогращини. Тут же поруч облаштований пам’ятний знак національному герою кримськотатарського народу, двічі Герою Радянського Союзу, льотчику-асу Амет-Хану Султану.

Усі згадані об’єкти покликані виховувати патріотизм на прикладах з минулого. Проте Сергій Неділько активно виступає ще й з іншою ідеєю – формування патріотизму з поглядом у майбутнє. Мова йде про те, що знаючи славетне минуле, у молодої людини потрібно формувати віру у достойне майбутнє нашої держави. І вчити, що саме треба робити, щоб щасливе «завтра» для них настало тут в рідній Україні.

Вражає ще одна риса Сергія Миколайовича – бажання та вміння постійно навчатися, готовність ділитися своїми знаннями та талант надихати на творчість інших. Саме тому він впроваджує в життя у академії найсучасніші та найперспективніші проекти: центри робототехніки та безпілотних літальних апаратів, центр STEM-освіти, Бізнес-школу та Технопарк «Flight city 4.0». Він впевнений, що саме такий шлях дозволить академії гідно зустріти виклики майбутнього та усі трансформації суспільства, пов’язані з бурхливим технологічним розвитком.

Сергій Миколайович - патріот академії, Кіровоградщини та України, який з оптимізмом дивиться у завтрашній день. Він береться за найсміливіші інноваційні проекти і втілює їх у життя.

Його діяльність відзначено знаком «Відмінник освіти», нагрудним знаком «Почесний працівник авіаційного транспорту України», Почесною грамотою Верховної Ради України, а також присвоєно звання «Почесний громадянин» нашого міста.

Олена Ковальова