У період з 29 листопада по 1 грудня 2017 р. у м. Києві відбувся навчальний семінар на тему: «Внутрішній контроль і COSO-стандарти: використання в університетському секторі». На запрошення Міжнародного Фонду Соціальної Адаптації участь у семінарі взяли начальник Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету, д.т.н., професор Неділько С.М. та спеціаліст Центру громадських зв’язків Кулітка О.М.

Семінар організований Міжнародним благодійним фондом «Міжнародний Фонд Соціальної Адаптації (Президент Володимир Рубцов) та Університетом Норд (Королівство Норвегія).

Лекторами та наставниками семінару виступили професор Університету Норд Анатолій Бурмістров (Anatoli Bourmistrov) та Кірсті Мейделсен (Kirsti Meidelsen) – асистент професора та головний бухгалтер авіаційної компанії Widerøe.

Цей курс дає змогу університетському персоналу, залученому до проекту «Україна–Норвегія», розглянути системи внутрішнього контролю через стандарти системи COSO.

Робочою мовою семінару була англійська. Упродовж трьох робочих днів семінару його учасники брали участь у майстер-класах з оцінювання контрольного середовища, оцінювання ризиків діяльності та розробці стратегічного плану організації.

У другий робочий день до учасників завітав Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Норвегія в Україні та Білорусі Уле. Т. Хорпестад, який привітав учасників заходу, наголосив на хорошій продуктивності співпраці Королівства Норвегія та України та презентував учасникам інформаційні матеріали про Королівство Норвегія. Під час зустрічі пан Посол передав вітання учасникам програми «Україна–Норвегія» та студентам.

За результатами семінару його учасники отримали сертифікати про участь.

Цей навчальний захід став черговою сходинкою співпраці Кіровоградської льотної академії НАУ з Міжнародним Фондом Соціальної Адаптації у рамках реалізації проекту «Україна – Норвегія».

Довідково. Сьогодні система COSO є однією з найчастіше використовуваних систем внутрішнього контролю у всьому світі і є цінним інструментом для багатьох типів організацій як державних, так і приватних.

Курс ознайомлює про історію розвитку систем внутрішнього контролю, а також про практичну потребу та переваги використання надійних систем внутрішнього контролю. Курс зосереджений на обґрунтуванні необхідності внутрішнього контролю, що забезпечує досягнення цілей організації / проекту, його ролі у забезпеченні правильного використання коштів. Також у забезпеченні виявлення відхилень у діяльності та ризиків, їх вирішення за допомогою розроблених процедур мінімізації ризиків для організації.

Вступ до COSO-стандартів зосереджений на п’яти компонентах внутрішнього контролю: середовище контролю, оцінка ризиків, контрольна діяльність, інформація та комунікації, моніторинг, а також принципи та практичні шляхи забезпечення ефективного функціонування систем внутрішнього контролю.