П’ятниця, 23 лютого, стала справжнім Днем сюрпризів для академії. До академії завітали Перший заступник Міністра освіти і науки Володимир Ковтунець, Народний депутат України Олександр Горбунов, в.о. ректора НАУ Володимир Ісаєнко та проректор з перспективного розвитку Ігор Довбань, засновник компанії «Скаетон» Олександр Степура та комерційний директор Леонід Міндіч, президент Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов, а також керівник Проектів Центру реформ та місцевого розвитку Андрій Гінкул.

Після переговорів та нарад з керівництвом академії, поважні гості зустрілися з колективом Льотної академії, щоб розповісти про стратегію розвитку академії та авіації в Україні.

Всі учасники зустрічі говорили, що на перше місце у розвитку навчальних закладів виходить проектна модель розвитку. І академія вже увійшла в цей процес. Зокрема, з трьох проектів, що подала академія на розгляд в Мінрегіонбуд на Комісію по відбору проектів секторальної підтримки, які будуть фінансуватися за кошти ЄС у 2018 році на загальну суму 40 млн грн, один проект вже отримав підтримку. Два інших виведені в топ-проектів і рішення по ним буде прийнято найближчим часом. Тож, 12 млн. грн академія отримаєдодатково до свого фінансування, тепер вирішується доля ще 28 млн. грн. про це розповів Народний депутат України Олександр Горбунов.

В.о. ректора НАУ Володимир Ісаєнко розповів про проект створення Міжнародного центру підготовки пілотів, який стосується поліпшення матеріально-технічної бази, на загальну суму 300 млн грн. Половина цієї суми запланована для нашої Льотної академії. Початок реалізації проекту з 2019 року. Також під час своєї доповіді він зазначив, що розуміє, що приєднання до НАУ Льотної академії було помилкою, яка тепер значно ускладнює діяльність та розвиток академії. Він висловив сподівання, що цю помилку скоро буде виправлено. Разом з тим, він зазначив, що академія в статусі окремої юридичної особи та НАУ зможуть ефективно та злагоджено співпрацювати задля розвитку авіації та підготовки якісних авіаційних фахівців, попит на яких значно зростає.

У своїй доповіді Володимир Віталійович Ковтунець також зупинився на питанні необґрунтованого приєднання до НАУ нашої академії та необхідності відновлення статусу юридичної особи нашого навчального закладу. Він запевнив, що у Міністерстві є розуміння необхідності вирішення цього питання. «Нонсенс об’єднувати вузи, які знаходяться за 300 км один від одного». Також він розповів, що зараз Міністерство проводить глибокі економічні реформи вузівської підготовки. Вищим навчальним закладам буде надано більше свободи. Також він наголосив на необхідності розширення підготовки іноземців та ще раз підтвердив перспективність та високу значимість авіаційної освіти.

Та найбільшою несподіванкою для колективу академії стало підписання Меморандуму про співпрацю з індустріальною компанією «Скаетон», згідно до якого на базі Льотної академії буде розміщено завод по виробництву навчальних літаків К-10 «СВІФТ». За цих умов академія матиме змогу купувати тренувальні літаки в свій арсенал у власного виробника по собівартості. Розрахунки здешевлення вартості до 30%. Тим самим, в короткий час можна забезпечити всі потреби курсантів в льотній практиці і заохотити більшу кількість бажаючих до навчання.

Наприкінці зустрічі Андрій Гінкул закликав не зупинятися на досягнутому та виразив сподівання, що невдовзі в академії буде створено справжній «проектний десант» - команду викладачів та курсантів, що зможуть значно пришвидшити розвиток академії.