Зовсім нещодавно ми оголошували набір групи «Безпека підприємницької діяльності» за проектом «Україна-Норвегія» «Перепідготовка та соціальна адаптація військовослужбовців та членів їх сімей в Україні», а вже навчальний семестр «перевалив» за половину. Насичена навчальна та тренінгова програми змусила слухачів знов відчути себе студентами, та закатавши рукава взятися за навчання. Проект організований Міжнародним фондом соціальної адаптації спільно з університетом Норд (Норвегія) та фінансується Міністерством закордонних справ Королівства Норвегії.

Своє знайомство з навчальною програмою слухачі розпочали з дисципліни з освоєння інноваційних технологій для забезпечення безпеки бізнесу – дисципліни «Основи керування мультикоптерами», де відпрацьовували вміння  безпечного управління дронами в різних ситуаціях, вчилися проводити фото та відео зйомку, освоювали політ без візуального контролю тощо. Практичні заняття для слухачів проводили викладачі Льотної академії НАУ Юрій Ковальов та Володимир Барвінок та курсанти-волонтери академії. А також слухачі з’ясовували як правильно підібрати комплектуючі та зібрати мультикоптер власноруч, опановували спеціальну програму-калькулятор ефективності безпілотника та розбиралися з технічними характеристиками комплектуючих.

Не менш важливі для забезпечення безпеки бізнесу дисципліни «Програмне забезпечення підприємницької діяльності» та «Інформаційна безпека». Викладачі академії Віталій Неділько, Оксана Пилипьонок та Людмила Джума допомагали розібратися слухачам з питаннями інформаційної безпеки та інформатизації бізнес-процесів. Адже на кожному етапі ведення бізнесу однією з основних являється інформаційна складова. Інформаційне забезпечення підприємництва сьогодні зазнає кардинальних змін, здійснюючи перехід від примітивного і явно недостатнього для малого бізнесу "інформаційного обслуговування" до рівня сучасного підприємця, який є частиною глобального інформаційного співтовариства.

Також під час занять викладач Інна Щоголєва запропонувала слухачам навчитися управляти таким безцінним ресурсом як час. Як встигати жити? Як ефективно планувати свій час? Які механізми розстановки цілей? Які основні правила управління часом? Про це говорила викладач під час заняття «Тайм-менеджмент у підприємницькій діяльності». Під керівництвом пані Інни учасники проекту також опановували мистецтво самоменеджменту.

Окремим питанням в пройденій програмі стояло питання особистої безпеки, а саме першої невідкладної допомоги. Майбутні фахівці з безпеки підприємницької діяльності під керівництвом викладача Світлани Бондарчук вчилися надавати домедичну допомогу.  Після вступної теоретичної частини присутні відпрацьовували на манекенах, а також один на одному, загальні принципи та порядок надання першої допомоги: оцінка місця випадку з точки зору власної безпеки та безпеки потерпілих; потреби у додатковій допомозі; повідомлення медичної служби; оцінка стану пацієнта та алгоритм дій при підозрі на інфаркт міокарда, гостру серцево-судинну недостатність, гіпертонічний криз тощо.

Від особистою до юридичної безпеки акцент змістив практикуючий юрист, викладач Віталій Юрах. «Правові основи безпеки підприємницької діяльності»  - ознайомлення з порядком забезпечення безпеки здійснення діяльності суб’єктами підприємництва. Взаємодія суб’єктів підприємницької діяльності з правоохоронними та контролюючими державними органами розглядалася під час аналізу кейсів.

Разом з викладачем Інною Козир слухачі розбиралися в питаннях реєстрації підприємства та оподаткуванні бізнесу, формували повний пакет документів, необхідних для проведення державної реєстрації фізичної особи, яка має намір стати підприємцем.  Слухачі курсів вчилися заповнювати реєстраційну картку на проведення державної реєстрації фізичної особи–підприємця тощо.

І звичайно , як же сучасний фахівець з безпеки може обійтися без знання англомовної термінології.  З «Англомовною термінологією інформаційної безпеки» слухачів знайомить викладач Марина Лучицька. Вивчення найпоширеніших слів і фраз, що використовують у комп'ютерній галузі, а також слів, пов'язаних із захистом даних від несанкціонованого доступу; базові поняттями англійською мовою, які стануть у нагоді в освоєнні комп'ютера.  А також «Англомовна термінологія інформаційної безпеки» – джерело фахових знань і відмінний ресурс для вдосконалення англійської мови.

Додатково Громадська організація «Європейський шлях 4.0» запропонувала слухачам програму соціально-психологічної адаптації та серію бізнес-тренінгів. У програмі соціально-психологічної адаптації "Європейський шлях 4.0" спільно з психологами пропонує слухачам дослухатися до себе, до своїх бажань, повірити в себе і сміливо крокувати вперед до своєї мети. Таке завдання стоїть перед командою психологів, що долучилася до участі у проекті. В цьому нам допомагають тренер психолог Анна Колєва (ГО "Центр Ком-Пас")  та психологи Центру ресоціалізації військових «Коловорот» Андрій Фоменко та Владислав Зубченко. 

Окрема сторінка навчання в рамках проекту - серія бізнес-тренінгів для слухачів осіннього семестру спеціальності "Безпека підприємницької діяльності". 
Як "с нуля" створити прибутковий бізнес? Про це говорили учасники проекту з бізнес-тренером, керівником Школи бізнесу "РЕКА" Олегом Чернегою. Як визначити, що зробити справою свого життя? З чого складається наш стартовий капітал? Яких помилок варто уникати під час організації власної справи? Від теорії до конкретних порад бізнесмена-практика. Тренер розкрив власні секрети бізнесмена-практика та відповів на запитання, що хвилювали слухачів щодо організації власної справи. 
Та найголовніший меседж пана Олега: "Якщо маєте мрію - починайте щось робити! Тільки копітка послідовна робота з чітким планом маленькими кроками наближатиме вас до успіху!" 

"Мета - це мрія із чітким строком виконання!" Про це говорила з учасниками проекту "Україна-Норвегія" коуч-тренер Алла Пояркова в рамках серії тренінгів соціальної адаптації ГО "Європейський шлях 4.0". Про що ми мріяли в дитинстві, чи не боїмося ми мріяти сьогодні? Як довго хотіли б жити, і чи маємо плани і довгострокові цілі? Чому це важливо, як це допомагає бути щасливим. Кожен замислився про щось своє…

Так пройшла перша частина навчальної програми слухачів осіннього семестру. Екватором стало проведення виїзного семінару до Лазертаг клубу «Фортеця», що його заснував випускник проекту Вадим Макаренко. Вадим розповів як він розпочинав свою справу, як розвиває її тепер, чим надихнув присутніх замислитися над власними проектами. А далі був енергійний лазертаг, пікнік та щире спілкування.