Проект «Україна-Норвегія» «Перепідготовка та соціальна адаптація військовослужбовців та членів їх сімей в Україні», до якого академія долучилася у 2014 році, продовжує дарувати приємні та корисні зустрічі з кращими норвезькими викладачами. Цього разу в академію вже вдруге завітала експерт з Норвегії в галузі інноваційного бізнесу Лана Берглунд.

Керівниця відділу навчання підприємництву, керівниця з питань науки та досліджень факультету бізнесу, лінгвістики та соціальних наук Університетського Коледжу Остфольд Лана Берглунд провела цикл лекцій та тренінгів зі слухачами весняного семестру 2019 року спеціальності «Нові технології підприємницької діяльності».

Пані Лана, яка приїхала в академію на запрошення «Міжнародного Фонду Соціальної Адаптації», досвідчений лектор та тренер, що вже давно у практичній площині вивчає особливості організації підприємницької діяльності, знається на «секретах» успішного підприємництва та допомагає початківцям правильно вибудувати стратегію майбутнього підприємства.

Що важливо знати про свого потенційного клієнта? Як вивчати його потреби? Що таке інновація і чим вона відрізняється від винаходу? Як побудувати інноваційний бізнес або ж запровадити інновацію у звичайну справу? На ці запитання отримали відповіді учасники проекту, а деякі аспекти аналізу та планування бізнесу розглянули на конкретних вправах.

Звичайно ж не обійшлося без обміну інформацією про наші країни. Незважаючи на те, що маємо багато відмінностей між норвежцями та українцями, зрозуміли, що в більшості наші мрії схожі, ми багато чого можемо навчитися одне у одного. Екологічне виховання, повага до особистості та вроджене волонтерство – це ті риси притаманні норвежцям, які так хочеться, щоб стали звичними й в Україні. Натомість норвежцям дещо не вистачає вільного спілкування, відкритості та притаманної українцям згуртованості.

Залишився час і на спілкування про красу та туристичну привабливість обох країн. Але на відміну від України, в Норвегії дуже швидко усі туристичні родзинки навчилися використовувати для бізнесу, не зашкоджуючи природі. Там примудрилися продавати навіть полярне сяйво, будуючи котеджі-напівсфери із скляним дахом. До такої винахідливості та інноваційності Лана Берглунд закликала і наших слухачів, адже світовою тенденцією розвитку успішного підприємництва стають саме інноваційні пропозиції у сфері послуг та створення комфорту.

Олена Ковальова