29 січня в Льотній академії НАУ відбулась VIII обласна конференція переможців заочних експедицій за 2019 рік. Організаторами заходу виступили комунальний заклад «Кіровоградський обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді», а також Льотна академія Національного авіаційного університету. Конференція стала завершальним етапом у пошуково-дослідницькій діяльності учнівської молоді за рік.

У обласній конференції взяли участь переможці краєзнавчих заочних експедицій та конкурсів  «Моя Батьківщина – Україна», «Мій рідний край», «Край, в якому я живу».

Тетяна Григорівна Волинець, заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації з гуманітарних питань та Сергій Миколайович Неділько, начальник Льотної академії НАУ, доктор технічних наук, професор привітали юних пошуковців та вручили дипломи управління освіти, науки, молоді та спорту за проведені ґрунтовні туристсько-краєзнавчі дослідження.

У роботі пленарного засідання взяли участь: Олександр Олексійович Чумак, заступник начальника ЛА НАУ з економічної та адміністративно-фінансової роботи, доктор юридичних наук; Володимир Петрович Таборанський, начальник управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської ОДА; Лілія Сергіївна Синчук, начальник управління Державної служби якості освіти у Кіровоградській області; Андрій Андрійович Лісота, директор комунального закладу «Кіровоградський обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді»; Оксана Миколаївна Каргаполова, завідувачка краєзнавчим відділом КЗ «Кіровоградський обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій»; Олександр Васильович Колотуха, професор кафедри менеджменту, економіки та туризму ЛА НАУ, доктор географічних наук.

Робота конференції продовжилась у секціях: «Моя Батьківщина – Україна», де були представлені туристсько-краєзнавчі дослідження і «Край, в якому я живу», з презентаціями екскурсій музеями закладів освіти.

В музейній кімнаті історії української культури школярі з різних районів Кіровоградщини демонстрували результати своїх творчих розвідок, креативність у подачі матеріалу, мистецтво красномовства та багато інших вмінь. Переможцем-екскурсоводом стала Єлизавета Кульпанова (м.Олександрія). Вона представлятиме музейну спадщину області на всеукраїнському етапі конкурсу екскурсоводів у м. Миколаїв, який пройде у березні 2020 року.

Для загального ознайомлення з академією для заступника голови Кіровоградської ОДА з гуманітарних питань Тетяни Волинець була організована екскурсія. Начальник ЛА НАУ Сергій Неділько та заступник начальника академії Олександр Чумак презентували пані Тетяні Алею авіаторів, Норвезький екологічний сквер, Музейний комплекс історичного краєзнавства, Коворкінг-Центр та багато інших цікавих локацій, які є туристично привабливими об’єктами не тільки на мапі нашої області, а й України.

Подорожувати академією мали змогу і учасники конференції – учні та їх наукові керівники. Гості відвідали Музей авіації, Авіаційно-технічну базу ЛА НАУ, льотне поле. Надзвичайно приємно було проводити екскурсію для фахівців цієї сфери – юних екскурсоводів, залюблених у свій край, свою Батьківщину. 

Саме для такої молоді факультет менеджменту ЛА НАУ пропонує підготовку фахівців за освітньо-професійною програмою «Менеджмент туристичної індустрії». Конкурентоспроможність випускників підтверджена високим рівнем працевлаштування у вітчизняних та іноземних туристичних компаніях.

Романько І.І.,
доцент кафедри професійної педагогіки та
соціально-гуманітарних наук