Коментар з приводу сумнівного вивозу плит на недобудованій злітно-посадковій смузі. Начальник Льотної академії НАУ, доктор технічних наук, почесний громадянин міста Сергій Неділько:

У мене як у патріота області та людини, що розуміється на авіації викликає велике обурення ситуація, що складається навколо об’єкту незавершеного будівництва злітно-посадкової смуги біля аеродрому.

Ще у 80-х роках було прийнято рішення про подовження однієї із злітно-посадкових смуг аеродрому «Кіровоград» до 2100 м. Була складена проєктно-кошторисна документація та розпочаті роботи з реконструкції, зокрема завезені та укладені спеціальні аеродромні бетонні плити. Проте, до економічної кризи, що склалася в країні у 90-ті роки роботи з реконструкції завершити не встигли, будівництво зупинилося на понад 30 років. Цей об’єкт незавершеного будівництва, знаходиться на балансі управління капітального будівництва ОДА.

Неодноразово протягом останніх трьох років невідомі, які представлялися представниками певних іногородніх компаній робили спроби вивезти плити.  І хоча плити не є власністю академії, служба авіаційної безпеки ЛА НАУ вчасно реагувала на ситуацію, викликаючи правоохоронні органи і майно вдавалося врятувати.

Цього разу, охоронці аеродрому знов зафіксували наміри вивезти плити одразу ж викликали поліцію, повідомили представників власників майна та СБУ.

Втім, представники поліції, які прибули на виклик, після спілкування з невідомими, повідомили, що останні мають відповідні документи, тож законних підстав зупинити їх немає.

Розуміючи, що об’єкт має принципове значення для розбудови авіаційної інфраструктури області, ми звернулися до поліції, СБУ та голови Кіровоградської ОДА. Сподіваюся, що найближчим часом правоохоронці дадуть оцінку ситуації.

Разом з тим, хочеться зауважити, що колектив Льотної академії НАУ докладає максимум зусиль до розбудови авіаційної інфраструктури області, відшукання додаткових джерел фінансування. Завдяки реалізованим академією проєктам відновлено світлосигнальну систему, розпочато реконструкцію огорожі відповідно до сучасних вимог авіаційної безпеки, закуплено спецтехніку для обслуговування аеродрому. Реалізація проєктів потребує значних зусиль, тому руйнування існуючої авіаційної інфраструктури сприймається особливо болісно. 

Тим більше, що під час пленарного засідання тридцятої сесії Кіровоградської обласної ради, яка відбулася 12.03.2020р. депутати ухвалили Стратегію розвитку Кіровоградської області на 2021-2027 роки та План заходів на 2021-2023 роки із реалізації Стратегії розвитку, де одним з проєктів, розробленим Льотної академією НАУ є «Відновлення роботи та розбудова інфраструктури міжнародного аеропорту в м.Кропивницький».

Сподіваємося, що найближчим часом ситуація вирішиться на користь громади області і руйнацію смуги буде зупинено.