Цей Акт був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної єдності, свідченням їхнього самоусвідомлення, важливою віхою процесу становлення політичної нації. Ідея соборності українських земель набула державного статусу, в наступні десятиліття залишалась об’єднуючим чинником і чи не єдиним спільним положенням програмних цілей усіх течій національно-визвольного руху. Акт Соборності надав завершеної форми самостійній українській державі, сприяв подоланню залишків ідей федералізму в ментальності національної політичної еліти.

Об’єднання мало і практично-політичний аспект, адже обидві держави потребували концентрації збройних сил та взаємної допомоги для захисту своїх територій від іноземного військового втручання, яке на той час набуло форми агресії. Важливим є й факт легітимності завершального соборницького процесу, який передував Акту Злуки.

Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року. Але саме в умовах сьогодення ця дата набуває нового сенсу та значення. Про що переконливо та красномовно свідчить, наприклад, святкування, що відбулося 22.01.2015 року у стінах Кіровоградської льотної академії НАУ. Курсанти льотної академії та їх наставники від щирого серця подарували всім бажаючим яскраву та патріотичну концертну програму, підготовану власними силами за допомогою працівників БК «Авіатор». Глядачі не просто відповідали виступаючим гучними аплодисментами, а й також стали безпосередніми учасниками емоційного підйому, як свідоцтва дійсно високих самосвідомості та патріотизму. Безперечно, що для цих юнаків та дівчат сьогодні нового змісту набирають такі важливі поняття, як «Батьківщина», «незалежність», «патріотизм», «громадянський обов'язок», а також – «соборність», як головна ідея цього свята.

Центр громадських зв’язків КЛА НАУ

Фоторепортаж можна переглянути тут.
Відео про цей захід можна подивитися тут.