21 квітня з загального урочистого шикування на території Велико-Северинковської середньої школи розпочалися VI обласні змагання зі спортивних походів, присвячені постаті козака Мамая. Цей захід, що зібрав більш ніж 150 учасників з різних районів Кіровоградщини, а також – представників інших регіонів України став черговим кроком з розбудови туристичного об’єкту «Земля козака Мамая» (про його започаткування та зміст дивиться тут - http://rus.glau.kr.ua/about/news/2013/11/vunps141113/, тут - http://www.klanau.kr.ua/index.php/ua/home-ua/news/346-muzeinomu-kompleksu-zemlia-kozaka-mamaia-buty та тут - http://www.klanau.kr.ua/index.php/ua/home-ua/zmi/445-u-kirovogradskomu-rajoni-pid-vidkritim-nebom-stvoryat-muzej-mamaya-kirovogradska-pravda-vid-08-kvitnya-2015-r.

Отже, юнаки та дівчата з 21 по 25 квітня долали маршрут по місцях Кіровоградського району, пов’язаних з ім’ям славетного Мамая: c. Велика Северинка (колишня назва - с.Мамайка) – долина річки Мамайка – с. Високі Байраки (колишня назва - с. Мала Мамайка) – с. Андросове – зал. ст. Канатове – с. Созонівка – р-н с. Лелеківка – долина річки Грузьске – с. Обознівка – с. Катеринівка – ур. Злодійська балка. На цьому шляху юних, але досвідчених та цілеспрямованих спортсменів чекали природні перешкоди та інші труднощі.

Були й приємні сюрпризи від гарних людей. Так, наприкінці першого похідного дня, туристів гостинно зустрічала Високо-Байрацька середня школа. Українським борщем та видатним вогнищем. А ще – урочистим закладанням алеї на честь маршруту козака Мамая та створенням відповідної козацької зони відпочинку. До речі – першими її відвідувачами і стали учасники змагань – справжні сучасні юні козаки.

Решта днів змагань була трохи складнішою. Адже доводилося не тільки долати маршрути, але й їжу самостійно здобувати. Попри все, команди у повному складі та в доброму гуморі вранці 25 квітня зібралися у льотній академії, де на них чекали цікаві екскурсії навчальним закладом та майстер-класи за напрямками підготовки КЛА НАУ. Отже на церемонії нагородження учасники змагань отримали не тільки кубки, медалі та чисельні відзнаки від організаторів змагань та їх партнерів, але й сертифікати, що засвідчують відповідність кожного члена команд деяким спеціальностям льотної академії.

Начальник академії д.т.н., професор С.М.Неділько, поздоровляючи учасників змагань, запросив їх на навчання до нашого авторитетного та престижного навчального закладу, подякував кожному за виявлені силу духа та тіла. Юних туристів та їх наставників також привітали заступник голови Кіровоградської ОДА Коваленко Сергій Петрович, голова Кіровоградської районної адміністрації Поліщук Алла Іванівна, керівник комунального закладу "Кіровоградський обласний центр туризму та екскурсій учнівської молоді" Лісота Андрій Андрійович та інші почесні гості. Наприкінці урочистостей усіх присутніх чекав яскравий концерт художньої самодіяльності. Безперечно, цікаві спогади та яскраві враження залишилися на згадку у кожного, хто пройшовши шляхами козака Мамая, опинився у льотному навчальному закладі та приміряв на себе стиль життя курсанта Кіровоградської льотної академії НАУ. Варто відзначити, що у змаганнях брала також участь й команда курсантів КЛА НАУ (з числа тих, хто обрав собі спеціальність «Пошук, рятування та безпека на авіаційному транспорті). Крім того – курсанти-старшокурсники цієї ж спеціальності увійшли у склад судейської колегії, а також допомагали організаторам змагань на кожному етапі. Майбутні авіаційні рятувальники не тільки випробували себе на міцність, але й провели ефективну профорієнтаційну роботу. Школярі і з захватом дивилися на спритних та вмілих, розумних та кмітливих, сильних та веселих курсантів КЛА НАУ та, як самі зізнавалися під час екскурсій, в більшості своєї серйозно задумалися про вступ по закінченню школи на цю ж спеціальність. А це, погодьтеся, вже само по собі є чудовим досягненням нашої команди!

Нарис в ЗМІ про церемонію закриття тут - http://persha.kr.ua/v-kirovogradskomu-rajoni-viznachili-najkrashhix-turistiv-i-obrali-neoficijnu-nazvu-rajonu/.

Центр громадських зв’язків КЛА НАУ