У європейському англомовному клубі академії відбулася незвичайна зустріч, яка називається англійською – potluck. До речі, слово potluck (pot – горщик, luck – вдача) з'явилося в 16 столітті та використовувалося для позначення «їжі, яка надавалася несподіваному чи непроханому гостю». У Сполучених Штатах сьогодні так називають зібрання людей, де кожна людина або група приносить заздалегідь приготовлену страву, щоб поділитися з іншими. Гості не обмежені у виборі, це може бути десерт, закуска або основна страва. Основна ідея – у куштуванні страв різних культур, обміні враженнями про них та спілкуванні у неформальній обстановці. Так, на нашій зустрічі була представлена українська, монгольська та алжирська кухні. Наші курсанти робили презентації своїх страв, у яких розповідали про вживані інгредієнти, особливості приготування, надавали рецепти.

Ми запросили спеціальну гостю із США – Енн Джіокондіні, дипломованого викладача англійської мови, учасницю програми з обміну Фулбрайт. Наразі вона сприяє вивченню практики англійської мови, викладає курси American Studies та Intercultural Communication у Кіровоградському державному педагогічному університеті імені В. Винниченка. Варто зазначити, що це вже друга зустріч з нею у нашому клубі. Під час першої зустрічі ми познайомилися, поговорили про інтереси та хобі, їжу, освіту та транспортну систему в Україні та США. Звичайно Енн поділилася своїми враженнями від перебування у нашій країні, які дуже позитивні, незважаючи на безліч проблем. Найважчим для неї перші місяці було подолання мовного бар'єру та користування громадським транспортом. Енн дуже болісно сприймає ситуацію на сході країни й підтримує українців у боротьбі. Наприкінці першої зустрічі саме Енн запропонувала нам ідею організувати potluck, і ми з задоволенням втілили її у реальність.

Після куштування дійсно смачних страв, що приготували наші курсанти та викладачі, обговорювалися не лише враження від страв, але й більш серйозні питання: проблеми в нашій системі освіти й ситуація в Україні. Шляхом дискусії обговорювалися шляхи виходу України із кризи. Ми можемо сказати, що ця зустріч дала не лише можливість спробувати страви інших культур, але й «поживу для роздумів».

Л. С. Герасименко, к. пед. н.,
доцент кафедри іноземних мов КЛА НАУ