15-17 вересня 2015 року на базі Тернопільського національного економічного університету в рамках реалізації проекту «Україна-Норвегія» відбувся Перший науково-практичний симпозіум «Норвезько-Українське співробітництво: здобутки та перспективи у сфері освіти і досліджень».

В роботі симпозіуму прийняли участь представники Міністерства оборони та Міністерства закордонних справ Королівства Норвегії, Міжнародного благодійного фонду «Міжнародний фонд соціальної адаптації», благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд ЕвроАзія», делегації кращих вищих навчальних закладів України: Тернопільського національного економічного університету, Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Національного університету «Львівська політехніка», Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського, Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки, Вінницького національного технічного університету, Донецького національного університету, Івано-Франківського технічного університету нафти і газу, Університету економіки та права «КРОК», Чорноморського державного університету ім. Петра Могили, Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету (КЛА НАУ).

КЛА НАУ на форумі представляли заступник начальника академії з навчальної та наукової роботи, доктор технічних наук, професор Д.М.Обідін та декан факультету менеджменту, кандидат технічних наук, доцент А.В.Залевський.

Почесними гостями симпозіуму були Військовий Аташе посольства Королівства Норвегії, капітан 2-го рангу Ханс Петтер Мідттун з дружиною, які прибули з почесною місією привітати учасників симпозіуму та вручити дипломи і свідоцтва випускникам – учасникам проекту «Україна – Норвегія» з професійної перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань і членів їх родин.

Випускників програми перепідготовки військовослужбовців, учасників симпозіуму та усіх присутніх привітали Ректор ТНЕУ, Заслужений діяч науки і техніки України, доктор економічних наук, професор А.І. Крисоватий, Військовий Аташе Королівства Норвегії, капітан ІІ рангу Ханс Петтер Мідттун, Президент Міжнародного благодійного фонду «Міжнародний Фонд Соціальної Адаптації» В.С. Рубцов.

Більше десяти років уряд Королівства Норвегії фінансує і всебічно підтримує програму перепідготовки військовослужбовців та активно сприяє працевлаштуванню її випускників. Це приклад одного з масштабних міжнародних освітніх проектів, що реалізуються у провідних ВНЗ України.

Кіровоградська льотна академія Національного авіаційного університету долучилася до виконання програми з 2014 року, провівши перепідготовку слухачів за спеціальностями «Менеджмент підприємницької діяльності» (2014, 2015 рр.), «Організація пошукових та аварійно-рятувальних робіт» (2015 р.). В поточному році в академії в рамках реалізації проекту «Україна-Норвегія» відкривається підготовка військовослужбовців з нової спеціальності «Інформаційні технології підприємницької діяльності».

На симпозіумі від академії з доповіддю-презентацією «Досвід та перспективи співробітництва між КЛА НАУ та Університетом Нурланда» виступив заступник начальника академії з навчальної та наукової роботи, доктор технічних наук, професор Д.М.Обідін.

Перший науково-практичний симпозіум «Норвезько-Українське співробітництво: здобутки та перспективи у сфері освіти і досліджень» став продовженням конструктивного діалогу ВНЗ-учасників проекту «Україна-Норвегія». Представники університетів поділилися здобутками та досвідом реалізації завдань проекту і обговорили шляхи та перспективи розвитку та поглиблення співпраці між університетами в науково-освітній сфері.

Декан факультету менеджменту,
кандидат технічних наук, доцент А.В.Залевський