21 жовтня музейну експозицію історичного краєзнавства, що діє в льотній академії, відвідали педагоги-організатори навчальних закладів з усіх районів нашої області, а також міст Кіровограда, Знам’янки, Олександрії, Світловодська.

Саме в ці дні (19 – 30 жовтня) комунальний заклад «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» проводить курси підвищення кваліфікації педагогів-організаторів.

Тридцять три слухача курсів стали учасниками заняття «Регіонально-культурологічні проекти у виховному середовищі навчального закладу». Ініціаторам проведення заходу в льотній академії виступила Лариса Анатоліївна Гайда – методист науково-методичної лабораторії виховної роботи і формування культури здоров’я.

Для гостей академії було проведено оглядову екскурсію, під час якої присутні ознайомилися із структурою музейної експозиції: «Історія символіки нашого краю», «Декоративно-ужиткове мистецтво Кіровоградщини», «Національна культура: від витоків до сьогодення», «Великий син великого народу: Єлисаветградський край на життєвому шляху Кобзаря», «Авіатори Кіровоградщини – Герої Другої світової війни».

В спеціалізованій аудиторії «Ближче до Норвегії, разом з Норвегією» пройшло обговорення методики планування роботи «Клубу українсько-норвезького партнерства».

Увазі гостей було представлено фрагменти презентації музейної кімнати “Україна більше за життя». Враження підсилювали відеоінсталяція «Маки», а також виконання курсантами 551 н/г пісні «Пливе кача по Тисині…» під супровід бандури.

Педагоги ознайомилися із змістом двох оглядових зон:

- козацтво на теренах нашого краю;
- сучасні захисники української землі, в чиїх жилах «козацька кров пульсує і гуде».

Автор музейної експозиції поділилася з присутніми досвідом створення колекції експонатів (артефактів з місця бойових дій, особистих речей бійців, одностроїв, частин обмундирування, різноманітних світлин, посвідчень, грамот, нагород тощо); налагодження зв’язків з родинами загиблих бійців; використання експозиції як простору для дискусій, різноманітних заходів, що мають на меті виховання громадянина, котрий цінує та готовий відстоювати ідеали свободи, демократичні цінності і права людини.

Учасникам заняття розповіли про зміст та перспективи науково-пошукової діяльності курсантів – членів волонтерської Студії історичної реконструкції, національного ландшафтного дизайну і туризму.

Навчально-тематичний план для слухачів курсів передбачає опрацювання багатьох питань, серед яких – використання інтерактивних технологій у процесі формування патріотичних почуттів учнів.

У зв’язку з цим доречною виявилася розмова про умови проведення конкурсу серед курсантів на створення сайту «Загиблі воїни-земляки – учасники антитерористичної операції».

Під час презентації музейної кімнати 14 жовтня Начальник КЛА НАУ д.т.н., професор Сергій Миколайович Неділько зазначив: «В нашому навчальному закладі питанню героїзації осіб, які віддали життя за нашу державу та вшануванню їх пам’яті приділяється особлива увага.

Пам'ять про них – це наш біль і наша гордість за те, що мали честь жити з ними в одній країні, в одному місті.

До останнього подиху вони залишилися вірними кожному слову Військової присяги. На прикладі їхніх героїчних вчинків ми виховуємо курсантів льотної академії – відважних, гордих, сміливих, вільних і щасливих громадян незалежної країни, заради квітучого майбуття якої тисячі патріотів віддали своє життя».

Із слухачами курсів підвищення кваліфікації зустрілися фахівці льотної академії – заступники деканів з виховної роботи: к.пед.н., доцент Щоголєва І.В.; Корінний С.М.; к.т.н. Живицький М.Г. Вони розповіли про проведення факультетами різноманітних заходів, покликаних відкривати курсантам світ захоплень, натхнення, творчості, краси і гармонії.

Профорієнтаційна діяльність є важливою складовою підготовчих курсів льотної академії. Їх очильниця к.б.н., доцент Світлана Віталіївна Бондарчук розповіла аудиторії про переваги навчання абітурієнтів на курсах.

Відповідальний секретар приймальної комісії Михайло Юрійович Сорока детально ознайомив з напрямками підготовки в КЛА НАУ спеціалістів цивільної авіації. Кожен учасник заняття отримав комплекти буклетів з інформацією про умови вступу та навчання в академії.

В кінці заходу Лариса Анатоліївна Гайда запропонувала слухачам курсів написати про свої враження від побаченого і почутого під час ознайомлення з музейною експозицією.

Така кількість щирих, теплих відгуків не тільки зворушує, а й додає наснаги, сили у вихованні національно свідомих громадян незалежної України.

Поза сумнівом, подібні зустрічі взаємокорисні, оскільки сприяють обміну передовим досвідом і сучасними ідеями.

Романько І.І., к.і.н., доцент кафедри соціально-гуманітарних наук