В рамках співпраці Кіровоградської льотної академії НАУ з норвезьким університетом Нурланда, 25-26 листопада навчальний заклад з робочим візитом відвідав професор Фруде Нільссон (Норвегія). Відповідно до узгодженої заздалегідь програми, норвезький гість прочитав дві лекції для курсантів і викладачів КЛА НАУ, а також – слухачів курсів перепідготовки колишніх військовослужбовців, які проводить льотна академія за кошти норвезького уряду (проект Міжнародного фонду соціальної адаптації «Україна-Норвегія»). Перша лекція була адресована особам, пов'язаним з пошуком і рятуванням, і містила в собі інформацію про особливості системи пошуку і рятування Норвегії, можливості професійної підготовки фахівців в цій галузі, інноваційні ідеї у проведенні пошуково-рятувальних робіт, реалізованих в Норвегії, специфіка робіт даного профілю в Норвегії і Арктиці та багато іншого. Учасники другої лекції отримали можливість дізнатися про проблеми міжнародної торгівлі, особливості експорту та імпорту в Норвегії, перспективи розвитку економічних відносин між нашими країнами і багато іншого, цікавого і корисного для всіх, хто викладає або вивчає економічні дисципліни, планує відкрити або розвиває власний бізнес, а за великим рахунком – для кожної ерудованої сучасної людини.

Крім того, Фруде Нільссон ознайомився з льотною академією, приділивши особливу увагу її системі підготовки спеціалістів в галузі пошуку і рятування. Показові виступи курсантів, які навчаються за даною спеціальністю, справили високе враження на норвезького гостя. Його так само дуже здивували і порадували обладнані у КЛА НАУ «норвезькі зони» - історично-ландшафтна композиція «Норвегія в серці України», розташована в еко-сквері за другим навчальним корпусом і куточок відпочинку в норвезькому стилі, що гостинно зустрічає курсантів та викладачів в першому навчальному корпусі.

У перший день візиту професор Нільссон також взяв участь у засіданні «Клубу українсько-норвезького партнерства», де в першу чергу прийняв запрошення і висловив згоду стати Почесним членом Клубу, одразу ж, отримавши сертифікат, що підтверджує членство. Вже в новій якості (Почесного члена) Фруде Нільссон заслухав доповіді про виконання запланованих раніше проектів популяризації Норвегії в Україні, про ґендерну ситуацію в Норвегії (доповідач – Яна Козаченко, Київ), про початок нового проекту «Електронний путівник по повітряному мосту Україна-Норвегія» (доповідач – к. т. н. Олексій Ізвалов), про презентацію нової книги, виданої в рамках проекту «Україна-Норвегія» «Жизнь в запасе или Про лимон и лимонад» (доповідач – автор О. Кушнір). Треба зазначити, що норвезький гість з цікавістю і високою конструктивною активністю брав участь у роботі Клубу, вніс ряд пропозицій і взяв на себе виконання деяких зобов'язань.

У другий день перебування в Кіровограді професор Нільссон взяв участь у роботі міжнародної науково-практичної конференції «Управління високошвидкісними рухомими об'єктами та професійна підготовка операторів складних систем», яка проходила в КЛА НАУ та поспілкувався з представниками кіровоградських ЗМІ.

Інтенсивно виконавши такий значний обсяг роботи, Фруде Нільссон висловив своє захоплення від візиту в Кіровоград, взаємодії з кіровоградцями і підкреслив своє бажання неодмінно приїхати сюди ще раз. Колектив ВНЗ зі свого боку щиро поблагодаріл норвезького професора за чудові і змістовні лекції, приділену нам увагу і також висловив надію на продовження взаємодії і співробітництва. Тим більше, що плани на майбутнє так само були обговорені і намічені.

Гість КЛА НАУ – професор норвезького університету Нурланд Фруде Нільссон - не тільки прочитав лекції за напрямами підготовки КЛА НАУ та взяв участь у роботі «Клубу українсько-норвезького співробітництва», але і поспілкувався з журналістами програми «Ранкова кава» кіровоградського обласного телебачення. Що з цього вийшло –

.

Відеосюжет обласного телеканалу "Кіровоград" можна

.

Центр громадських зв'язків КЛА НАУ