2 квітня цього року слухачі курсів перепідготовки в рамках проекту «Україна - Норвегія» присвятили цілий день тому, щоб під керівництвом тренера Вікторії Талашкевич (досвідченого журналіста, активного громадського діяча, авторитетного експерта в області фандрайзингу) розібратися з тим, що таке «громадська організація», які вони бувають, як і навіщо створюються і головне - як залучають до своєї діяльності європейські гранти та інші джерела фінансування.

Тренінг був організований в якості заходу, що розширює можливості працевлаштування військовослужбовців, звільнених у запас та членів їх сімей. Адже насправді, в реаліях сучасної української дійсності, такий напрямок діяльності як створення власної громадської організації і реалізація соціально корисних ініціатив із залученням коштів європейських донорів, є дуже популярним і затребуваним. Офіцери запасу, що володіють значним життєвим досвідом, відповідальністю і дисциплінованістю, цілком можуть реалізуватися в цій сфері громадського життя.

Тренінг, під час якого команди слухачів якраз створювали свої поки ще віртуальні громадські організації і придумували проекти, які могли б реалізувати на благо суспільства, наочно показав, що контингент слухачів діючих на базі Кіровоградської льотної академії НАУ курсів перепідготовки, вже озброєний знаннями з менеджменту, цілком ефективно і креативно вирішує подібні завдання. Кожному з учасників тренінгу представилася можливість розібратися з тим, як виглядає і заповнюється аплікаційна форма на отримання гранту (на прикладі проекту Британської Ради «Активні громадяни»). Крім того - кожен слухач отримав й повну і детальну інформацію про те, де і як можна знайти грантодавця та які ще бувають джерела фінансування ініціатив українських громадських організацій. Так як група навчається в такому складі вже третій місяць, то пошук однодумців для спільної роботи, взагалі не склав проблем. Команди, об'єднані спільними цілями та ідеями, створювалися прямо в Кіровоградському прес-клубі, який став місцем проведення тренінгу. Тренер Вікторія Талашкевич в ході спільної роботи зі слухачами курсів взяла на себе зобов'язання консультувати далі і надавати можливе сприяння кожному з тих, хто зважиться відкрити свою громадську організацію або захоче знайти вже існуючу, разом з якою можна втілювати в життя власні ідеї.

Учасники тренінгу напри кінець, дали високу оцінку корисності та актуальності отриманих знань і умінь. Багато хто з них повідомив про свої наміри всерйоз реалізувати на практиці ті ідеї, які народжувалися і обговорювалися протягом дня. А керівництво громадської організації «Клуб українсько-норвезького партнерства», яке теж брало участь в заході, пообіцяло партнерську підтримку всіх проектів членів Клубу (більшість слухачів курсів уже такими стали), які перейдуть з віртуальної форми в реальну і все-таки почнуть пошук грантів.

Центр громадських зв'язків КЛА НАУ