Льотна академія Національного авіаційного університету в Кропивницькому випустила перший випуск юристів, які спеціалізуються на авіаційному праві. Це єдиний виш в Україні, який готує таких фахівців, розповів начальник академії Олександр Чумак.

Всього факультет права випустив 15 спеціалістів, каже завідувач кафедри права академії Богдан Стецюк. "7 закінчили навчання на стаціонарі, 8 – заочно. На заочному були такі студенти, які уже мали вищу юридичну освіту. Справа у тому, що база нашого навчання – це спеціальність "Право", плюс до цього ми вводимо навчальні дисципліни, які пов’язані з авіаційним правом – міжнародне, повітряне, космічне право".

Спеціалістів почали готувати після замовлення від Державної авіаційної служби, сказав Богдан Стецюк. "Служба звернулась до нас, оскільки ми єдиний виш, який готує спеціалістів цивільної авіації – диспетчери, пілоти, тож був до нас запит, чи зможемо ми готувати юристів".

Потреба в таких спеціалістах виникла через те, що українське законодавство інтегрується з європейським, пояснив Олександр Чумак. "Наразі правники, які зможуть належним чином супроводжувати інтеграцію авіакомпаній та аеропортів, забезпечити юридично їхню відповідність європейським стандартам, – на вагу золота".

Які задачі мають вирішувати юристи в авіації, розповіла декан факультету менеджменту Марія Письменна. "Юрист в авіації може вирішувати безліч важливих завдань, наприклад, допомагати компанії розбиратися з претензіями пасажирів і держорганів та врегулювати справи без звернення до суду, супроводжувати угоди купівлі-продажу повітряних суден, контролювати і здійснювати здачу в оренду літаків і вертольотів, вести юридичне діловодство, консультувати компанії з правових питань".

Вікторія Іваніна закінчила цьогоріч навчання з відзнакою. Вона вчилась на юридичному відділенні Кропивницького кооперативного коледжу імені Сая, коли в Льотній академії відкрили навчання на цю спеціальність. Вікторія перейшла на навчання в Льотну академію, щоб мати ширшу юридичну спеціалізацію. "Ми можемо працевлаштовуватись юристом у будь-яку організацію, яка потребує правового супроводу, стати адвокатом чи нотаріусом, суддею, але, плюс до всього, маємо спеціалізацію в авіаційному праві"

В Академії планують готувати магістрів та відкрити аспірантуру з цієї спеціальності. "У нас є три доктора юридичних наук, шість кандидатів. Ми пройшли акредитацію на дуже високому рівні. Інакше б не отримали сертифікат на 5 років. Це максимальний термін акредитації. Загалом акредитують або на 5 років, або, за умови покращення рівня підготовки, на рік, або взагалі відмовляють в акредитації. Уже через рік ми акредитуємо магістратуру і відповідно далі – аспірантуру ", – сказав Олександр Чумак.

Державіаслужба, в умовах євроінтеграції авіаційного права в європейське, наполягає, щоб всі служби були укомплектовані такими спеціалістами, говорить Олександр Чумак. Тому всі випускники зможуть знайти собі роботу. 

Джерело : Суспільне Кропивницький