24 листопада кафедра права та соціально-гуманітарних дисциплін Льотної академії НАУ провела інформаційно-тематичну годину, присвячену вшануванню 90-тих роковин Голодомору – геноциду українського народу.

День пам’яті жертв Голодомору Україна і світ відзначає в четверту суботу листопада, 2022 року цим скорботним днем буде 26 листопада.

Сьогодні ми згадуємо цю дату в реаліях нової боротьби за виживання української нації. Через 90 років після вчинення Голодомору росія вчиняє новий геноцид – війною. Окупант знову намагається «денаціоналізувати» та упокорити нас, щоб не випустити з-під свого впливу та не допустити зміцнення української державності.

Методи новітнього путінського режиму мало відрізняються від сталінських: вбивства, терор голодом і холодом, залякування, депортації.

Українська нація мужньо чинить спротив значно чисельнішому ворогу. Саме національна пам’ять робить нас сильнішими, надає сил для подальшої боротьби.

У просвітницькому заході взяли участь курсанти та студенти першого курсу ЛА НАУ факультету льотної експлуатації і факультету авіаційного менеджменту, а також студенти Кіровоградського кооперативного фахового коледжу економіки і права імені М. Сая.

Провідний науковий співробітник відділу інформації та використання документів Державного архіву Кіровоградської області Сергій Юрченко презентував результати своєї наукової розвідки «Діяльність Американської адміністрації допомоги "АРА" на теренах нашого краю (за матеріалами Державного архіву Кіровоградської області)».

Першокурсники переглянули документальні фільми «Голодомор як відповідь на селянські повстання» та «Запали свічку пам’яті», розповіли, як у їх родинах зберігається пам’ять про Голодомор, адже його дослідження неможливо здійснювати без усної історії.

Хвилиною мовчання під пісню «Свіча» курсанти і студенти вшанували пам’ять про мільйони невинно втрачених життів.

Цьогорічна кампанія на вшанування пам’яті жертв Голодомору проходить під гаслом «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!». Пам’ятаємо злочин сталінського геноциду та його жертв. Єднаємося, тому що єдність є запорукою нашої перемоги. Роз’єднаність і непорозуміння стали причиною втрати українцями власної держави у 1920-х, її окупації більшовиками і вчинення злочину геноциду. Але зараз Україна і світ – інші. Ми маємо власну державу та Збройні сили, підтримку світу, військову, фінансову, дипломатичну допомогу.

І найголовніше – згуртованість народу. Тому ми вистоїмо й переможемо!

Модераторка заходу:
доцентка кафедри права та соціально-гуманітарних дисциплін,
к.і.н. Ірина Романько