23 березня 2023 року в Льотній академії Національного авіаційного університету відбулася IV Міжнародна науково-практична конференція «Модернізація вітчизняної правової системи в умовах світової інтеграції».

Конференція була ініційована і проведена кафедрою «Права та соціально-гуманітарних дисциплін» та покликана консолідувати зусилля вітчизняних і зарубіжних науковців, практиків навколо вирішення проблем модернізації вітчизняної правової системи в умовах світової інтеграції.

Співорганізаторами конференції стали: Економічний університет, м. Варна Болгарія, Вармінсько-Мазурський університет, Польща, Університет професійної освіти в р. Польща, Жилінський університет, Словаччина, Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», Навчально-науковий інститут економічної безпеки та митної справи Державного податкового університету, Державний університет інфраструктури та технологій, Кіровоградський науково-дослідницький експертно-криміналістичний центр МВС України, Державна регуляторна служба України, Вища школа адвокатури Національної асоціації адвокатів України.

У цьому році вперше конференція зосередила увагу на дослідженнях у галузі публічного управління і адміністрування. Адже публічне управління діє виключно в рамках правових установлень, як і реалізація права неможлива без участі органів влади.

На пленарному засіданні із настановчими побажаннями виступила декан факультету авіаційного менеджменту, докторка економічних наук, професорка Письменна Марія Сергіївна, яка зосередила увагу присутніх на особливостях інтеграційного процесу, акцентувала увагу на суперечностях національної правової системи та побажала учасникам конференції продуктивної роботи.

Проблеми поглиблення співробітництва між Україною та Європейським Союзом у сфері державної служби в контексті ефективного використання інструментів інституціональної розбудови ЄС TWINNING, TAIEX, SIGMA було окреслено директоркою Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Національного агентства України з питань державної служби, кандидатка наук з державного управління, доцентка, Канавець Мариною Володимирівною. Керівник Державного закладу післядипломної освіти «Академія фінансового моніторингу» Марчук Ростислав Петрович, кандидат юридичних наук, доцент доповів про особливості фінансового контролю за майновим станом публічних службовців та зосередив увагу учасників на окремих питаннях антикорупційної політики держави.

Про проблеми та перспективи розвитку командного менеджменту на публічній службі повідала Ларіна Наталія Борисівна, доцентка кафедри публічної політики Навчально-наукового інституту публічного управління та державної служби Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидатка педагогічних наук, доцентка, заслужений працівник освіти.

Представники Вищої школи адвокатури Національної Асоціації Адвокатів України Колодник Людмила Олександрівна, керівниця Центру Правничої Лінгвістики, юристка, філолог та Ходжалиєва Салатин Магамедівна, адвокатка, провідна юристка ТОВ «ПРОДОЙЛ ТРЕЙД», лекторка Центру правничої лінгвістики поінформували присутніх про значення юридичної англійської мови як дієвого інструменту захисту прав людини на національному та міжнародному рівнях та щодо проблем безгромадянства в Україні.

З проблематикою трансформації системи публічного управління в умовах новітніх глобалізаційних викликів виступила Петроє Ольга Михайлівна, завідувачка відділу дослідницької діяльності університетів Інституту вищої освіти Національної академії педагогічних наук України, докторка наук з державного управління, професорка, голова ГО «Аналітично-консалтинговий центр публічного врядування і права».

Проблеми медіації у контексті модернізації вітчизняної правової системи в умовах світової інтеграції стали предметом наукової доповіді Світлани Костянтинівни Хаджирадєвої, докторки наук з державного управління, професорки, міжнародного експерта з професійного навчання публічних службовців, медіатори.

Токарчук Ольги Володимирівни, докторка юридичних наук, професорка, професорка кафедри теорії та історії держави і права Українського державного університету імені Михайла Драгоманова у своєму виступі відтворила державно-правові ідеї представників історичної школи права університету Св. Володимира.

Наталія Цуцман, адвокатка, керівниця Громадської організації «Десяте квітня» повідомила учасників конференції про проблеми безгромадянства в Україні.

Також в організації та проведенні конференції взяли участь співорганізатори заходу – Державна регуляторна служба України в особі її голови – Кучера Олексія Володимировича, кандидата юридичних наук та працівники цього органу державної влади – Григоренко Вадим В’ячеславович, заступник директора департаменту – начальник відділу контролю за додержанням законодавства дозвільними органами та Мельник Ярослав Олегович, начальник відділу нагляду (контролю) з питань здійснення державного нагляду (контролю) Департаменту державного нагляду (контролю). Кіровоградський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України Коломоєць О.Д., Державний університет інфраструктури та технологій представила декан юридичного факультету інституту управління, технологій та права, Добкіна Катерина Робертівна, докторка юридичних наук, доцентка.

До конференції також долучилися молоді науковці – здобувачі вищої освіти Льотної академії Національного авіаційного університету – Семен Співак, Олександр Канюк, Дар’я Колісник. Спільно з науковими керівниками – Антоновою Оленою Ростиславівною, докторкою наук з державного управління, доценткою та Лілією Станіславівною Єрмоленко-Князєвою, кандидаткою юридичних наук, доценткою, зазначені вище здобувачі підготували виступи на тему «Нормативно-правове регулювання суб’єктів авіаційної діяльності та забезпечення авіаційної безпеки», «Про документаційне забезпечення договірної діяльності в авіаційній галузі» та «Правове регулювання міжнародних повітряних перевезень».

Підвів підсумок заходу завідувач кафедрою права та соціально-гуманітарних дисциплін Льотної академії Національного авіаційного університету, доктор юридичних наук, доцент, адвокат, Москаленко Сергій Іванович та повідомив, що усі, хто надіслав тези доповідей та взяв участь у роботі конференції отримають Сертифікати про участь у IV Міжнародній науково-практичній конференції «Модернізація вітчизняної правової системи в умовах світової інтеграції».