Останній тиждень січня для делегації з Льотної академії НАУ, представників ДСНС та патрульної поліції міста Кропивницького виявився дуже напруженим, інформативним та цікавим. З 23 по 27 січня 2017 року вони взяли участь у семінарі-стажуванні з пошуку та порятунку у місті Будо (Норвегія).

Так, завдяки партнерським стосункам, що утворилися у Льотної академій НАУ з Міжнародним фондом соціальної адаптації та при сприянні його президента Володимира Рубцова, а також університету «Nord» Королівства Норвегії стало можливим стажування у об'єднаному рятувально-координаційному центрі Північної Норвегії. Семінар став невід'ємною частиною проекту UKR-16/0020 Join SAR Ukraine.

Делегація складалася з представників викладацького складу (С.Неділько, С.Бондарчук, А. Гальміз), молодих науковців (В. Стратонова, Я.Мандрик), волонтерського загону та представників студентського самоврядування Льотної академії НАУ (Р.Цабадзе), представників Управління ДСНС у Кіровоградській області та патрульної поліції міста Кропивницький.

За словами учасників семінару, захід був організований на найвищому рівні. Учасники відвідали понад 20 установ, що займаються пошуком та порятунком і могли переконатися у досконалій організації процесу та якісній координації усіх залучених служб. Окрім підготовлених презентацій та зрежисованих навчальних демонстрацій, делегати мали можливість побачити справжні операції спасіння та дії рятувальників у реальних ситуаціях небезпеки. У зв’язку з географічними особливостями розташування Норвегії, великою активністю руху у морі та популярністю у країні екстремальних видів спорту, норвезькі спеціалісти мають великий досвід у пошукових та рятувальних роботах, а держава приділяє значну увагу цим питанням та забезпеченню відповідних служб усім необхідним.

24 січня відкриття та презентацію заходу провів директор координаційно-рятувального центру Бент-Уве Ямтлі. Перший день перебування у Норвегії був надзвичайно насичений та цікавий: відбулось спілкування з представниками норвезької державної служби повітряної швидкої допомоги, місцевого рятувального центру у Нурланді та фахівцями відділення рятувальних вертольотів.

Наступний день розпочався з відвідин авіаційного центру безпеки та готовності до надзвичайних ситуацій авіаційної компанії "Wideroe". Крім інформації про роботу авіакомпанії по забезпеченню безпеки на повітряних суднах, українську делегацію очікував сюрприз - віртуальний політ на спеціальному тренажері з аварійною посадкою та подальшою евакуацією пасажирів й членів екіпажу. Побувавши в екстремальній ситуації та відчувши реальну небезпеку, члени делегації практично відпрацювали алгоритм дій у разі виникнення аварійної ситуації у літаку.

Під час діалогу з лідером добровільної організації рятувального форуму «Норвезька народна допомога» Трунном Турсселом та головним інспектором з навчання Еріком Каролілом стало зрозуміло, що у цій країні не існує чужого лиха - всі члени волонтерської організації (а таких організацій в країні немало) вважають за велику честь бути корисними у наданні допомоги людям, з якими сталося нещастя. Волонтери завжди готові долучитись до порятунку людського життя, навіть ризикуючи власним.

Доволі часто у Норвегії до пошуку та рятування людей не тільки на землі, а й під водою залучаються спеціально тренованих чотирилапих спеціалістів організації «Норвезькі рятувальні собаки». Українців ознайомили з методами тренування та порядком залучення собак до пошукових робіт.

Цікавим виявився візит до пожежної бригади міста Будо. У дружній, привітній атмосфері пройшов діалог з офіцером пожежної охорони Салтеном Лангфьюром. Далі на делегацію очікувала презентація норвезької служби громадянської авіації: екскурсія будівлею, ознайомлення з технікою та оснащенням. І на завершення дня - екскурсія до авіаційного музею.

Третій день перебування делегації з Кіровоградщини розпочався презентацією служби цивільної оборони, яку провела ад’ютант цивільної оборони Мерете Йеппсен. Головним завданням служби є забезпечення постійної готовності до залучення при виникненні надзвичайних подій чи ситуацій, а також забезпечення безпеки громадян. Пані Мерете розповіла про структуру служби, особовий складу, техніку та спорядження працівників, які беруть безпосередню участь у проведенні рятувальних робіт. Ад’ютант цивільної оборони детально зупинилась на питанні взаємодії з іншими служби у процесі ліквідації наслідків надзвичайної події чи ситуації на території Нурланда.

Учасників делегації також познайомили з роботою пожежно-рятувального відділення аеропорту міста Будо, у зоні відповідальності якого територія, де відбувається експлуатація повітряних суден. Тому пожежна команда має свою специфіку і додаткові засоби для роботи під час виклику за сигналом тривога. Приміщення, у якому розташоване відділення, нове і в ньому ще тривають роботи з благоустрою, звичайно, із застосуванням новітніх технологій для забезпечення комфортних умов праці особового складу та сприяння оперативності при виконанні завдань за призначенням.

Наступним за планом було місто Будін і відвідини басейну. Оскільки більша частина надзвичайних подій у цьому місті трапляється на воді, питанню підготовки фахівців з пошуку та рятування людей на воді у країні приділяють не менше уваги, ніж рятувальникам на авіатранспорті. У басейні українським гостям продемонстрували процес підготовки водолазів та проведення рятувальних робіт на морі. Відбувалось це на спеціально обладнаному тренажері, що імітує надзвичайну ситуацію із морським судном. Варто зазначити, що рятувальні команди продемонстрували високий рівень підготовки. З головними завданнями рятувальної служби, кадровою комплектацією та технічними можливостями, алгоритмом взаємодії із іншими службами під час виникнення надзвичайних подій присутніх ознайомив представником міністерства оборони.

Як розповідає керівник делегації, начальник Льотної академії НАУ, д.т.н, професор, голова кластеру "ІТ-Альянс 4.0" Сергій Неділько, уже зараз Льотна академія НАУ візьме на озброєння багато технік та методик у навчанні та підготовці рятувальників. Зокрема, щодо цього 30 січня 2017 року було прийнято рішення Вченої Ради академії. Так, до навчальних планів всіх спеціальностей та спеціалізацій будуть введені методичні розробки, що їх надали норвезькі колеги. Також за результатами поїздки її учасники готують стенд-виставку для викладачів та курсантів академії і окрему сторінку на сайті ЛА НАУ з відео презентаціями. Завдяки стажуванню викладачі побачили нові, додаткові можливості для використання у навчальному процесі комплексу тренажерів. Заплановано проведення семінарів з використання норвезького досвіду для випускників курсів перепідготовки та соціальної адаптації для військовослужбовців, звільнених у запас та членів їх сімей за проектом "Україна-Норвегія".

Щодо перспектив подальшої співпраці, обидві сторони зацікавлені у продовженні спільної роботи. Так, уже навесні запланований візит до Льотної академії норвезьких партнерів і організація спільного семінару-навчання із залученням усіх рятувальних служб нашого міста.

Вікторія Крохмалюк, помічник начальника Управління ДСНС України у Кіровоградській області з питань зв’язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю зазначила: "Перебуваючи 3 дні на території Норвегії, ми мали можливість отримати неоціненні знання під час спілкування зі справжніми фахівцями своєї справи та під час проведення навчань. Залишаючи країну, ми висловили щиру вдячність організаторам нашої зустрічі: директору координаційно-рятувального центру Бент-Уве Ямтлі та його помічникам Олаву Бйоргасу і Оряну Делбеку, професору університету «Nord» Фроде Нільсену, а також усім представникам різних служб за теплу зустріч, а головне – за можливість отримати знання, які стануть нам у нагоді для розвитку наших служб, пов’язаних із пошуком та рятуванням людей. Адже тема спілкування, для якої не

існує меж і кордонів, у нас одна – порятунок найціннішого, що є у кожного із нас – людського життя."

Олена Ковальова