На виконання доручення голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 26.01.22 р. № 01-26/7/0.1 в Льотній академії упродовж першого тижня весняного семестру були проведені просвітницькі заходи зі здобувачами вищої освіти факультету менеджменту, а також факультету льотної експлуатації та обслуговування повітряного руху, присвячені 104-й річниці битви під Крутами.

Під час історико-пізнавальної конференції «Крути. Січень 1918 року: документи, матеріали, дослідження» студенти, які навчаються за освітньо-професійною програмою «Правове забезпечення авіаційної діяльності», виступили з доповідями-презентаціями: «Крути – стратегічна подія української історії», «Бій під Крутами: відомі й невідомі сторінки», «Життя після Крут. Як склалася доля учасників січневого бою». На завершення присутні хвилиною мовчання вшанували полеглих Героїв.

Тематична лекція «Володимир Якович Шульгин: від Інгулу до Крут», прочитана для майбутніх пілотів, була присвячена нашому землякові Володимиру Шульгіну, який в бою під Крутами віддав життя за Україну.

Учасники круглого столу обговорили питання: «Чому сучасному українцю важливо знати про битву під Крутами і загалом про російсько-українськувійну 1918 року»? «В чому їхня актуальність у нинішніх обставинах»?

На історико-літературному заході «Спом`янемо в пісні славу Крутів…» лунала поезія П. Тичини, Л. Крапливої, О. Кір`янової та інших відомих авторів, звучали пісні. Здобувачі освіти поділились інформацією про те, як тематика Крут відображена в українській літературі, музиці і народній творчості. Доповнила захід презентація книжкової виставки «Вшанування героїчного чину в художніх творах та мистецтві».

Учасники постійно діючого дискусійно-краєзнавчого Гуртка з історії України та української культури «Україна більше за життя» чергове засідання присвятили темі «Крути у живописі, графіці та стінописі». Студенти мали можливість ознайомитись з документальними фільмами про події 1918 року. Захопила глядачів своєю емоційністю стрічка «Реквієм до дня пам’яті героїв Крут». Після перегляду гуртківці обмінювались враженнями та міркуваннями. Відбулась вікторина «Бій за майбутнє України». Присутні дійшли до висновку, що не можна викреслити з людської пам’яті той великий та безсмертний подвиг юних студентів, які захищали українську державність, поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя.

Тож, здобувачі вищої освіти – учасники тематичних заходів – усвідомили їх головний лейтмотив: нездоланні ті нації і країни, які в часи тяжких випробувань здатні народжувати велетнів духу і силу подвигу.

Модераторка заходів:
доцентка кафедри професійної педагогіки та соціально-гуманітарних наук,
к.і.н. Ірина Романько