13 вересня наш навчальний заклад відвідали представники Української Асоціації Дрон-рейсингу. Прибули фанати нового виду спорту з Києва познайомилися з керівництвом льотної академії та її інфраструктурою, провели ознайомчу лекцію для всіх бажаючих, а найголовніше - ознайомчі польоти своїх примірників чудо-техніки на території майданчика музею під відкритим небом КЛА НАУ.

Присутні на заході курсанти, аспіранти і викладачі льотної академії дізналися про те, що дрон-рейсинг - найсвіжіший вигляд кіберспорту, що виник на кордоні віртуальної реальності і авіамоделізму, який представляє собою гоночні змагання FPV квадрокоптера невеликих розмірів на спеціально обладнаних трасах. Траси розмічають стрічкою або прапорцями, на будь-якому зручному просторі. Траси є зацикленими, початок збігається з фінішем. У великих змаганнях створюється спеціально побудована траса з перешкодами, яка обладнана пристроями для зарубки тайм-коду і системами трансляції FPV відео потоку учасників на великі екрани, де глядачі можуть бачити польоти дронів від першої особи.

Як правило в "заїздах" бере участь не більше чотирьох дронів, вважається час проходження кожного кола траси. У разі непроходження учасником однієї з перешкод йому або нараховуються штрафні бали, або він в обов'язковому порядку повинен повернутися і піти перешкоду повністю. В іншому випадку йому не зарахують коло. Такими перешкодами є прапори, ворота та тумби.

На відміну від авіамодельного спорту, в дрон-рейсингу учасники контролюють стан своїх апаратів не прямо, а за допомогою цифрової техніки: відтворюючи сигнал з бортовою камери на комп'ютері або планшетки, або електронних окулярах (пілотаж від першої особи). Глядачам по можливості видаються такі ж, і вони переживають усі перипетії змагання разом з гонщиками. Але, звичайно, саме гонщикам дістається левова частка задоволення: провести апарат розміром з велику книгу через просторові віражі на швидкостях, часом досягають більше сотні кілометрів на годину, вимагає вміння і нервів.

Українська асоціація дрон-рейсингу об'єднує професіоналів та любителів FPV-дронів. Основною метою Асоціації є розвиток і популяризація дрон-рейсингу, визнання дрон-рейсингу офіційним спортом в Україні.

Для цього Асоціація бере активну участь в організації та підтримці спортивних заходів на території України, організація навчально-тренувальних зборів з залученням іноземних пілотів, команд і експертів, а також сприяє просуванню наших спортсменів і команд на міжнародну арену.

Асоціація співпрацює з провідними міжнародними організаціями, такими як IDRA, Droneworlds, а також Асоціація включена в міжнародний комітет з регулювання правил (WRSA) від України.

Начальник Кіровоградської льотної академії НАУ Сергій Неділько уклав з Українською Асоціацією Дрон-рейсингу договору про партнерство і співпрацю, досяг попередніх домовленостей про проведення майбутніх змагань високого рівня на базі нашого навчального закладу. Крім того, була сформульована ідея і про створення в академії свого підрозділу дрон-рейсингу. Так що всіх, зацікавлених в участі, запрошуємо до взаємодії!

Центр громадських зв'язків КЛА НАУ