Конкурс розробників комп'ютерних ігор за десятиліття свого існування досяг небувалої популярності – в ньому беруть участь команди більшості країн світу! У 2016 році до конкурсу приєдналася і Україна, завдяки активній позиції комп'ютерщиків Кіровоградської льотної академії НАУ. На запрошення оргкомітету, створеного на базі нашого авіаційного ВНЗ, відгукнулося понад 70 розробників комп'ютерних ігор з Кіровограда, Одеси, Вінниці, Харкова, Запоріжжя, Києва та інших населених пунктів України. Одночасно зі своїми 35-ма тисячами однодумців з 93 країн світу вони зібралися в заздалегідь визначеному місці (для України це був головний навчальний корпус Кіровоградської льотної академії), щоб отримати тему гри і присвятити її створенню 48 годин.

Українська секція Global Game Jam почала свою роботу досить помпезно – з духовим оркестром і вітальними словами начальника льотної академії С.М.Неділько, інших членів оргкомітету - учасників "IT-альянса 4,0", створеного раніше на базі КЛА НАУ. Привітати учасників прийшли і курсанти авіаційного ВНЗ, представники громадських організацій міста, ЗМІ – адже така масштабна подія стала іміджевим заходом для особового складу учбового закладу і всіх кіровоградців.

Учасники конкурсу цілком виправдали очікування громадськості. Через 48 годин їх напруженої роботи (спостерігати за якою можна було в прямій трансляції через офіційний сайт КЛА НАУ) на розгляд компетентного жюрі було надано 14 завершених повноцінних ігор!

Гості, що зібралися на фінал конкурсу, отримали можливість ознайомитися з кожною із створених тут конкурсних ігор, разом з гравцями дізнатися думку жюрі і супроводжувати церемонію нагородження щедрими оплесками.

Спочатку були вручені спеціальні призи. Дмитро Васильєв (компанія "200x300 Studio") вручив приз за оригінальне графічне оформлення художниці команди, що створила гру Keyman - Кухаренко Наталії. Дмитро Дурач (компанія "Onix System") нагородив за цікаві технічні рішення команди, що розробили ігри Keyman (Катерина Фоменко, Дмитро Годун, Олексій Кухаренко, Кухаренко Наталія) і Clap-Clap (Дмитро Большаков, Євгеній Цимбал).

Рейтингові призи, надані ЗАТ "Гидросила-груп", розподілилися таким чином:

III місце – Ritual of Ra, гра про те, як єгипетський бог сонця бореться з силами пітьми. Розробники: Ганна Петрашова, Микола Мозговий, Баграт Саатсазов (ознайомитися з грою можна, пройшовши по посиланню http://globalgamejam.org/2016/games/god-sun-deadly-ritual).

III місце: Clap-clap, гра, в якій гравець управляє персонажем за допомогою найдревнішого ритуалу – ляскання в долоні. Розробники: Дмитро Большаков, Євгеній Цимбал (http://globalgamejam.org/2016/games/clap-clap).

II місце: Julimbit, гра, в якій два гравці (що грають за Шекспіра і Ромео) повинні діяти спільно, щоб визволити Джульету. Розробники: Євген Курятенко, Сергій Вітухін, Владислав Щербаєв, Владислав Українцев (http://globalgamejam.org/2016/games/julimbit).

I місце: Viy, гра, що передає колорит гоголівського фентезі, але в якій, якщо постаратися, можна стати переможцем. Команда кіровоградців: Максим Набока, Максим Єрмолаєв, Катерина Тіпа, Оксана Анастасієва, Світлана Симонова, Вадим Симонов, Богдан Гончар, Інесса Гончар, Філіп Негреєнко (http://globalgamejam.org/2016/games/viy).

Команда, яка зайняла перше місце, додатково отримала призи і від одного з засновників IT-Альянсу, компанії "Радій" (http://radiy.com/).

Стабільний доступ в інтернет, основа для проведення Global Game Jam в будь-якій локації, забезпечив інтернет-провайдер Shtorm (www.shtorm.net), а придбання обладнання, здатне витримати навантаження Джема, проспонсорував ПриватБанк (www.pb.ua), найбільш інноваційний банк України.

Кожен учасник конкурсу отримав сертифікат від оргкомітету і, головне, – безцінний досвід командної інтенсивної творчості, власну гру, контакти з однодумцями, заряд позитивних емоцій і мотивації до подальших розробок та інші подібні «скарби». А ще: ігри, створені в результаті цього конкурсу, показали самим учасникам і всьому світу, що Україна – країна прогресивна, багата на талановиту молодь, що йде в ногу з самими передовими технологіями та ідеями. Важливо і те, що оргкомітет української секції Global Game Jam, натхненний досягнутим високим результатом, вже планує черговий конкурс комп'ютерщиків на базі Кіровоградської льотної академії. Так що – стежте за новинами та приймайте безпосередню участь у їх створенні!

Центр громадських зв'язків КЛА НАУ

Відеофрагмент презентації гри-переможця можна подивитися тут – https://youtu.be/_Ao41JG3KYU

Про інші ігри і про основні етапи конкурсу в КЛА НАУ у відеорепортажі тут – https://youtu.be/LRGhWZWlcJg

Відеосюжет програми новин "День за Днем" обласного телеканалу "Кіровоград" можна

.