Конкурс під такою гучною назвою відбувся 16 березня у Кіровоградській льотній академії НАУ. Що принципово відрізняє його від таких інших – проведення конкурсу було ініційоване потенційними роботодавцями майбутніх пілотів. Започаткував змагання серед курсантів-пілотів на право назватися найкращими у своїй галузі Вадим Громов – бізнесмен з Одеси, власник та експлуатант сучасного європейського приватного літака. Вадим Олександрович визначив привабливі призи для десятьох переможців (кожному - триденний візит в Одесу (Гідропорт) за насиченою авіаційною програмою: польоти на літаках та повітряній кули, стрибки з парашутом та таке інше), для здобуття яких претенденти мали б продемонструвати професійні знання, навички та здібності тощо. Рада Старшин КЛА НАУ на чолі з головою – Олександром Коноваловим - із завзяттям віднеслася до запропонованої ідеї та спробувала залучити до участі якомога більше учасників з обох сторін: курсантів – серед тих, хто змагається, а експлуатантів повітряних суден – для участі у журі. Хлопцям це вдалося напрочуд вдало! На їх запрошення відгукнулися майже шість десятків майбутніх пілотів з одного боку, а з іншого – керівництво кращих авіаційних компаній країни. Для участі у судейській колегії прибули представники провідної АК України – «МАУ», лідера національного літакобудування – ГП «АНТОНОВ», найближчих сусідів та партнерів КЛА НАУ – АК «УРГА», підприємства, яке сьогодні завзято піклується про виконання навчальних польотів – «Aviation Group», та, звичайно – аероклубу «Одеса» в особі ініціатора конкурсу В.Громова. Кожне авіапідприємство-учасник також поповнив призовий фонд конкурсу – там з’явилися й ознайомчі польоти на кращих літаках, й сувенірна корпоративна продукція й багато іншого. Начальник академії оголосив про власний приз переможцю конкурсу у вигляді сучасного планшету.

Сам конкурс складався з трьох етапів: перші два – виконання тестів зі спец. дисциплін та написання есе на запропоновану тему англійською мовою – мали виконати всі зареєстровані учасники. А вже за результатами виконання цих завдань, у третій тур відібрали 21 претендента на перемогу. Ці два десятки юнаків юнаки та одна дівчина мали пройти професійну співбесіду з компетентним жури. Заходили по одному до конференц-зали та відповідали на різноманітні, у більшості – професійно орієнтовані, питання судейської колегії. Звісно, англійською мовою. Цей діалог майбутніх пілотів з потенційними роботодавцями став кульмінацією заходу. Адже курсанти отримали змогу показати себе перед тими, про зустріч з ким мріяли, обираючи свою професію. Фіналісти конкурсу були дуже впевненими та яскравими. Але конкурс є конкурс. Церемонія нагородження (якій передував раут спілкування представників авіакомпаній з аудиторією: демонстрація презентацій, розповідь про потребу у льотних кадрах, про перспективи розвитку тощо) оголосила прізвища десятки найкращих курсантів-пілотів КЛА НАУ. Кожен з них мав за честь прийняти рукостискання одного з най відомих та авторитетних пілотів світу – першого Героя України, заслуженого льотчика-випробувача СРСР О.В.Галуненко (який, займаючи сьогодні посаду радника Президента ГП «Антонов», представляв рідне підприємство) та інших гостей свята й оплески його учасників.

Конкурс довів головне – у української авіації є майбутнє! Воно має напрочуд яскраві перспективи доки в країні є ось такі хлопці та дівчата – сильні, розумні та закохані у небо. Заради своїх крил вони прагнуть долати труднощі та перемагати незважаючи ні на що… Як чудово, що їх нарешті почули та побачили на власні очі ті, від кого залежать їх льотні біографії! Від роботодавців пролунало головне: «Серед курсантів КЛА НАУ є такі, на яких може розраховувати будь яке авіаційне підприємство. Це чудово підготовні та мотивовані молоді люди. Ті, хто хоче бути пілотами – будуть ними! Задля цього варто працювати й вірити, й перемагати!». Більш детально про конкурс та його переможців – у наступних репортажах.

Центр громадських зв'язків КЛА НАУ

Відеосюжет програми новин "День за Днем" обласного телеканалу "Кіровоград" можна

.